CRĂCIUNUL ÎN LUME- SĂRBĂTOARE A BUCURIEI

Ne întrebăm adesea, în ce colţ de lume poate fi mai frumoasă sărbătoarea Crăciunului. Suntem tentaţi să credem că numai la noi ,această minune este scăldată atât de mult în lumina unor tradiţii şi obiceiuri rar întâlnite. Pe planetă însă, mulţi oameni împărtăşesc această sărbătoare ca un moment de suflet şi-l împodobesc cu specificul vieţii şi zonei în care se află. Fie că se regăsesc în credinţa creştină sau nu ,această sărbătoare este pentru toţi un prilej de bucurie, un moment de reflecţie de a deveni mai buni şi de a petrece timp preţios în familie sau alături de prieteni.

La noi, Crăciunul întrece prin bucuria şi frumuseţea datinilor sale pe toate celelalte sărbători de peste an. Mereu acelaşi, dar de fiecare dată mai aproape de suflet, se remarcă prin colinde şi colindători prin care, asemeni magilor, se vesteşte naşterea Mântuitorului. Fiorul sfinţeniei vine de undeva de departe, din veacuri şi trece din casă în casă pentru a anunţa bucuria cea mare:

,, Deschide uşa creştine

Că venim dinou la tine,

Drumu-i greu şi-am obosit,

De departe am venit

Şi la Bethleem am fost

Unde s-a născut Hristos’’.

Se pare că obiceiul colindatului se mai practică doar în Grecia, unde majoritatea populaţiei aparţine Bisericii Ortodoxe.. Plaiurile Mioriţei devin în fiecare an un adevărat Bethleem sufletesc.

Şi în Marea Britanie, Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului, dar nu are conotaţiile sufleteşti ale sărbătoarei de la noi. Întreaga populaţie creştină este cuprinsă în mrejele ei, însă cu obiceiuri noi, cu mai puţine tradiţii religioase, cu mult stress, cu multe cheltuieli pentru cadouri, petreceri în cluburi sau în familie şi nu se mănâncă porc, decât curcan. Este nelipsit bradul , de obicei artificial, pe care îl încarcă cu cele mai alese podoabe. În seara de Crăciun, circulaţia este paralizată pur şi simplu, nu circulă nici un mijloc de transport .

În Franţa, ai impresia că Moş Crăciun populează oraşele şi în noaptea de 24 decembrie vine în casele francezilor să pună cadouri sub pom pentru fiecare membru al familiei. Punctul culminant al mesei de sărbătoare este tradiţionala,, Buche de Noel’’ ,o prăjitură de ciocolată prezentată pe masă sub formă de buturugă.

În Germania, ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi de sărbătoare. Familia se adună pentru cină şi pentru a merge împreună la biserică. Se cântă colinde, dar mai ales cântecul pomului de Crăciun,,O Tanen Baum’’. Pentru mulţi nemţi, sărbătoarea este un moment de reflecţie şi analiză a vieţii.

În Elveţia, pomul de Crăciun are o mare însemnătate în viaţa oamenilor de aici. O tradiţie specifică elveţienilor este,, Parada ridichilor luminate’’.Copiii, ajutaţi de părinţi se înarmează cu ustensilele necesare şi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare pe care o împodobesc cu diferite crestături şi forme. În mijlocul ei pun o lumânare aprinsă şi spre lăsatul nopţii pornesc în mod disciplinat spre curtea şcolii, unde cântă în cor cântece de Crăciun.

Creştinii din China sărbătoresc Crăciunul aprinzând în case lămpi de hârtie şi împodobesc bradul pe care îl numesc ,,Copacul luminii’’. Copiii îşi agaţă în casă ciorăpeii şi aşteaptă vizita Moşului.

Grecii nu împodobesc brazii de Crăciun. Principalul simbol al sărbătorii este un bol de lemn cu apă în care se pune o cruce şi fire de busuioc.Cu apa sfinţită din bol se stropeşte fiecare cameră pentru a alunga spiritele rele. Până la Bobotează se ţine aprinsă în casă o candelă.

În Irak, ajunul Crăciunului se desfăşoară după un ceremonial mai deosebit. Fiecare membru al familiei creştine ţine în mână o lumânare aprinsă, iar unul dintre copii citeşte un text despre naşterea lui Iisus. După lectură, se aprinde un foc mare şi toată lumea cântă. Dacă toate lemnele se ard până se transformă în cenuşă, înseamnă că anul următor va fi mai bun. După ce focul se stinge, fiecare membru al familiei sare peste cenuşă de trei ori şi îşi pune o dorinţă.

În Finlanda exact la ora 12, de pe balcon, primarul oraşului, proclamă ,, pacea de Crăciun’’. Aceasta înseamnă că în intervalul dintre Crăciun şi Bobotează, celor care tulbură ,, pacea’’li se aplică pedepse severe. Tot în această seară, finlandezii aprind lumânări pe mormintele celor dragi.

Această diversitate de obiceiuri şi tradiţii pe care sărbătoarea Crăciunului a acumulat-o de-a lungul timpului pune în centrul său evenimentul care a luminat cerul lumii, prin naşterea lui Iisus Hristos, cel care a adus mântuirea neamului omenesc .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5