Crăciunul – Sărbătoare magică pentru copii

Nașterea Mântuitorului creează în noi, creștinii, o stare sufletească ce nu se poate compara cu nici una din cele prin care trec oamenii. Ea este efectul unei bucurii, unei încrederi și unei nădejdi pe care n-o poate produce în om nici un alt fapt, nici un alt sentiment, nici o schimbare, nici o emoție din cele ce pot încerca sufletul nostru. Aceste zile ale celei mai importante sărbători creștine, care și-a păstrat până în prezent farmecul și semnificația, aduc fiecăruia dintre noi un moment de liniște sufletească și de apropiere de oameni, de familie.
Sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun, sunt adevărate sărbători de suflet. Amintirile copilăriei ce ne revin în minte şi suflet, zăpezile bogate şi prevestitoare de rod îmbelşugat, colindele şi clinchetele de clopoţei, mirosul proaspăt de brad, dar şi de cozonaci, nerăbdarea aşteptării darurilor sub pomul de iarnă, toate creează în sânul familiei o atmosferă de basm, linişte sufletească şi iubire. Decembrie vine cu sărbătoarea, atât de aşteptată de copii, a Sfântului Nicolae.
Câţi dintre noi nu au aşteptat cu înfrigurare dimineaţa de 6 decembrie pentru a se uita dacă Moşu' a lăsat ceva în ghetele pregătite de cu seară? Acest obicei al darurilor aduse de Moş Nicolae s-a împământenit mai mult la oraş. Este posibil să fie un împrumut din ţările catolice, unde Moş Crăciun este cel care pune daruri în ghete sau ciorapi anume pregătiţi.
Copiilor li se poate întâmpla ca Moş Nicolae să le aducă şi câte o vărguţă (pentru cei obraznici). Rolul de ocrotitor al familiei cu care a fost învestit de religia ortodoxă Sfântul Nicolae îi dă dreptul să intervină în acest fel în educaţia copiilor. De la Sfântul Nicolae şi până la Sfântul Ion românii se simt în sărbătoare. Cel mai aşteptat este, însă, Crăciunul, considerat ca sărbătoare a naşterii Domnului. Oamenii au cultivat-o de-a lungul timpului, creând tradiţii şi obiceiuri adaptate culturii lor specifice. Crăciunul mai este numit şi sărbătoarea familiei, fiind ocazia când toţi se reunesc, părinţi, copii, nepoţi, făcându-şi daruri, se bucură de clipele petrecute împreună în jurul mesei, cu credinţa că prin cinstirea cum se cuvine a sărbătorilor vor avea un an mai bogat. La sate, îndeosebi, sunt păstrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Una dintre cele mai răspândite datini la noi este colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri şi gesturi. Astfel, în ajunul Crăciunului, cete de colindători, costumaţi tradiţional, urează pe la casele gospodarilor pentru sănătate, fericire şi prosperitate, împlinirea dorinţelor în noul an. Colindatul deschide de obicei ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de Anul Nou. La colindat participă tot satul tradiţional, deşi efectiv colindă doar copiii şi tinerii. În luna decembrie, copiii simt cel mai intens euforia zilelor de sărbătoare, a colindelor, a serbărilor de la școală și a despachetării cadourilor. Începutul iernii reprezintă pentru ei primele momente în care se pot bucura de zăpadă și de vacanță, pentru că știm bine că odată cu sfârșitul acestei perioade toți vor reveni la școală cu bateriile încărcate pentru un nou sezon în care se anunță proiecte, testări și rezultate ale muncii de pe parcursul întregului semestru.
Cu toții știm că micii școlărei, în această perioadă, se pregătesc pentru serbare. Colinde, poezii, ornamente pentru împodobirea clasei, pentru a le face părinților surprize și pentru a-l aștepta pe Moșul într-o atmosferă de poveste. Toții copiii se bucură de magia sărbătorilor de iarnă. În acest context, noi, învățătoarele, urmărim implicarea copiilor în exprimarea învățăturilor și adevărurilor creștine prin diferite forme artistice ce se regăsesc și în tradițiile noastre populare, în înțelegerea semnificației Nașterii Mântuitorului, a modului cum ele pot modela și îmbogăți sufletele noastre.
Clasele I A și a II-a A de la Școala Gimnazială “Florian Porcius” Rodna l-au așteptat pe Moș Crăciun în acest an într-un cadru cu totul deosebit: au pregătit o șezătoare ca atunci când „era bunica fată”, folosind obiectele și lucrurile tradiționale (vârtelniță, furcă cu lână, fuse de răsucit, țevi, sucale, procuțe, cingeauă), apoi au colindat ca mai demult și au încheiat cu sceneta „Nașterea Pruncului Iisus”. A fost o atmosferă magică, mai ales că micii artiști au fost îmbrăcați în costume populare vechi, păstrând tradiția din zona noastră. Așa ne-am pregătit să-l primim în casele noastre pe Pruncul Iisus de Crăciun, făcându-le tuturor spectatorilor, și mai ales părinților, cea mai frumoasă surpriză și umplându-le sufletele de bucurie și emoție.

prof.înv.primar Ana Emilia Bodriheic, prof.înv.primar Anuţa Domide,
Şcoala Gimnazială „Florian Porcius” Rodna

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5