Credincioşii şi preotul din Ţentea aşteaptă Crăciunul cu bucurie şi sufletele curate

T. Săsărman

De mai bine de un an de zile, preotul Paul Mihai Drenţa este slujitor al lui Dumnezeu şi al credincioşilor din Parohia Ţentea. O parohie mică, situată la marginea judeţului (comuna Chiochiş), dar cu oameni minunaţi, cu bătrâni înţelepţi, cu mame gârbovite de ani, cu „tineri” maturi care cercetează Sfântul locaş de rugăciune. De când păstoreşte aici, a socotit că lucrul lui de căpetenie este de a-şi îndeplini misiunea încredinţată, de a fi de folos, prin săvârşirea Sfintei liturghii şia Sfintelor Taine credincioşilor.
Parohia nu este dintre cele mai bogate. Nici ca număr de mireni, nici ca putere economică. Ţentea este aidoma multor sate îmbătrânite, cu case părăsite, cu tineri foarte puţini, cu elevi şi şcoală aproape inexistente. Dar, totuşi, după mai bine de un an, preotul a reuşit să îmbogăţească parohia prin cuvânt şi faptă. Acum, în zilele premergătoare Crăciunului, duminica, la Sfânta Liturghie, Biserica, frumos împodobită, devine neîncăpătoare. Sătenii vin la biserică să se hrănească duhovniceşte din Cuvântul Evangheliei, rostit pe înţelesul tuturor de păstorul cel bun. Bătrâni şi tineri (mai puţini) îngenunchind, rugându-se împreună în Biserica lui Hristos, credincioşi împărtăşindu-se cu sângele şi trupul Mântuitorului, sunt secvenţe duminicale care-ţi rămân mereu întipărite în suflet. Este o bucurie pentru credincioşii din Ţentea să aibă un aşa părinte duhovnicesc.
Absolvent al Seminarului Teologic din Baia Mare, apoi al Facultăţii de Teologie a Universităţii din Oradea, a urmat un master în teologie, devenind astfel un preot savant, am putea spune, în ale teologiei. S-a încadrat întru totul în viaţa comunităţii pe care o păstoreşte. Soţia este profesoară de română, au un îngeraş de copil, este o familie fericită, iar fericirea lor o transmit şi credincioşilor. Au amenajat casa parohială, fiind binecuvântată de Mitropolitul Andrei, trăiesc acolo, la Ţentea, în mijlocul turmei cuvântătoare.
Acum, în aceste zile premergătoare Crăciunului, seara, se aud colinde. Deşi nu mai sunt bordeie fără foc, din casele frumoase, unele păstrând arhitectura strămoşească, răzbate spiritul Crăciunului. Biserica, preotul şi enoriaşii din Ţentea aşteaptă Naşterea Mântuitorului cu bucurie şi speranţă.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]