Cristina Iurişniţi: Dorim finanţarea totală a programului Şcoală după şcoală

Pe data de 27 septembrie 2017 a avut loc dezbaterea cu tema "Educația, încotro?" organizată la Parlament de către Uniunea Salvați România, la inițiativa senatoarelor Florina Presadă, Silvia Dinică și a deputatei Cristina Iurisniti. Co-organizator, Cristina Iurişniţi a precizat că Asociația Human Catalyst solicită susținerea acestui proiect legislativ din partea întregului spectru politic, a tuturor partidelor parlamentare, în special a partidului de guvernământ, în al cărui Program de Guvernare 2017 - 2020, implementarea Programului SdS (art 58, LEN1/2011) este o prioritate strategică. În acest sens, asociația a trimis o comunicare oficială președinților tuturor partidelor din Parlamentul României, precum și Primului Ministru Mihai Tudose.

Ea a mai precizat că a fost înregistrată oficial petiția semnată de 4000 de persoane, prin care se cere principalilor decidenți ai statului:

Demisia ministrului educației Liviu Pop pentru afirmațiile mincinoase și deciziile aberante luate fără consultarea principalilor actori în actul educațional - elevii, părinții, profesorii și societatea civilă; Cheltuirea banului public (bugetul MEN) cu bună-credință și consultarea părților interesate; Consultare publică reală privind rectificarea bugetului MEN; Prioritizarea nevoilor din sistemul de educație și alocarea bugetului MEN în funcție de prioritățile identificate prin consultare publică autentică;

Finanțarea programului Școală după Școală.

“Educația nu este gratuită, în educație nu există echitate! Mai mult, măsurile luate în ultimile luni de actualul ministru al educației cresc inechitățile în sistem. Luăm doar exemplul programului “Școală după Școală” care este asigurat de la bugetul de stat de unele primării, în proporție de doar 2,7% din cazuri, iar restul familiilor care nu-și permit să plătească after school privat, nu pot beneficia de un program existent în legea educației de peste 6 ani. Și nici în acest an școlar Ministerul Educației nu finanțează acest program. Subiectul manuale și auxiliare. Pe oricare an școlar, vă rog să calculați prețul total al manualelor – suportat de minister și prețul total al auxiliarelor și mijloacelor de învățământ – suportate de părinți. Veți constata o contribuție de 2, 3 ori mai mare a părintelui, comparativ cu cea a statului. La aceasta se adaugă și alte costuri cu educația: transport, pachet, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, alte contribuții care se cer pe parcursul anului pentru diverse consumabile de bază, cum ar fi hârtie igienică și săpun sau apa de băut în școli. În aceste condiții, pentru familiile cu venituri mici, este echitabilă educația? Căci gratuită nu, după cum am arătat. Prin urmare, nu este deloc surprinzătoare rata de abandon școlar și părăsire timpurie a școlii, într-o țară în care “educația gratuită conform constituției” este extrem de costisitoare și unde cel mai sărac segment de populație sunt copiii”, a apreciat şefa USR Bistriţa-Năsăud.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5