Criza aduce şi o scădere a bugetului asigurărilor pentru şomaj

La nivel naţional numărul de şomeri înregistraţi la finele lunii februarie 2009 a fost de 477.860 de persoane cu 98.081 mai mulţi şomeri comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Rata şomajului a crescut de asemenea de la 4,2 % la sfârşitul lunii februarie 2008 la 5,3 % la sfârşitul lui februarie 2009. Rata şomajului a înregistrat creşteri în 39 de judeţe printre acestea aflându-se şi judeţul Bistriţa-Năsăud, având o rata a şomajului la finele lunii februarie 2009 de 4,2%.

Referitor la structura şomajului, ponderea cea mai mare o reprezintă categoriile persoanelor considerate defavorizate pe piaţa forţei de muncă, respectiv persoanele peste 45 de ani, persoanele care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare, persoanele cu handicap şi absolvenţii. Angajatorii care încadrează în muncă aceste persoane beneficiază de subvenţii din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea reintegrării lor pe piaţa forţei de muncă, a căror valoare a scăzut comparativ cu anul trecut.

În acest sens, deputatul PD-L Ioan Nelu Botiş, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a adresat în plenul Camerei Deputaţilor o întrebare ministrul Muncii Marian Sârbu.

„Domnule ministru, vă rog să analizaţi şi să sprijiniţi integrarea în muncă a grupurilor care au dificultăţi de integrare pe piaţa forţei de muncă prin alocarea de fonduri suplimentare. În acest context, vă rog să îmi comunicaţi în scris în ce măsură judeţul Bistriţa-Năsăud poate fi susţinut prin alocarea de fonduri suplimentare necesare acordării subvenţiilor conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă”, spune deputatul Ioan Nelu Botiş.

Această întrebare a fost adresată din cauza faptului că în judeţul nostru fondurile alocate pentru acordarea subvenţiilor persoanelor considerate greu accesibile pe piaţa forţei de muncă şi fondurile alocate primăriilor pentru lucrări publice în interesul comunităţilor sunt foarte puţine şi cererile din partea agenţilor economici sunt foarte multe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5