Criza forței de muncă își spune cuvântul. SC Frasinul SRL aduce muncitori din Vietnam

Piața muncii din România suferă din cauza lipsei de personal calificat sau necalificat,  astfel că firmele locale sunt obligate fie să  refuze lucrări, fie să caute muncitori pe alte meleaguri. Așa se întâmplă și în cazul firmei Frasinul care s-a văzut obligată să importe forță de muncă din Vietnam. Cei 26 de muncitori provin din zona Hanoi și au fost selectați după suținerea unei probe de lucru în fața reprezentanților firmei angajatoare. În țara natală, aceștia câștigau lunar aproape 100 de dolari, astfel că remunerația oferită de angajatorul bistrițean este mult mai ofertantă decât cea de acasă. Chiar dacă le va fi dor de familie, ei vor ține legătura cu cei dragi cu ajutorul rețelelor de socializare, firma angajatoare asigurându-le internetul necesar în baza modernă de cazare pe care le-a creat-o la Năsăud.

La Năsăud au ajuns 26 de muncitori, dintre care 2 sunt maiștri, 5 – calificați pe utilaje, restul fiind zidari și fierari betoniști. O parte din ei au lucrat în Dubai, i-am selecționat pe dintre 100 de candidați care au dat probe de lucru și s-au arătat mai îndemânatici. Eu cred că acești muncitori au venit să câștige niște bani pentru familiile lor, noi o să-i respectăm. N-aș fi vrut niciodată să ajung în situația asta dar, din păcate, aici am ajuns, cu toate că acum, la noi în țară, sunt salarii destul de decente, însă chiar și așa forța bună de muncă din România a plecat peste hotar. Au contract de lucru pe 2 ani, iar în ceea ce privește salariile nete lunare pe care vietnamezii le vor câștiga aici ele pornesc de la 600 de dolari pentru muncitori și ajung la 900 de dolari pentru maiștri. Oamenii și-au arătat disponibilitatea de a efectua ore suplimentare de muncă, pentru ca salariul de bază să îl poată trimite integral acasă. Noi le oferim cazare decentă, transport și masă, pentru a da randament aducându-le și un bucătar de la ei. Vor începe lucrul de luni, 20 mai, în prima etapă, vietnamezii urmând să muncească în șantierele pe care le avem deschise la Telciu și Vatra Dornei, iar câțiva vor rămâne în baza de producție de la Năsăud. Plecăm la drum cu speranța ca toate părțile să fie mulțumite de această colaborare profesională”, a spus Traian Larionesi la prezentarea oficială a muncitorilor din Vietnam.

”Plecăm la drum cu speranța ca toate părțile să fie mulțumite de această colaborare profesională. Vedeți dumneavoastră, este o decizie curajoasă de a ”importa” muncitori, dar ne-am asumat-o întrucât nu mai există forță de muncă autohtonă calificată. Pe acești muncitori vietnamezi, reprezentanți ai grupului nostru de firme noastre i-au ales personal, la ei acasă, în urma unor probe de lucru. Ei vor munci nu numai în județul nostru, dar și în locații din alte județe unde avem lucrări”, a  mai declarat omul de afaceri Traian Larionesi.

 

Comentarii

17/05/19 10:57
cititor

Pai, cam toti sefii directorii de orice fel, sefii de institutii si societati comerciale lucrative ori ba... patroni si alt fel de sefi, trebuie sa priceapa prin asta ca " si din cel mai crunt Razboi... mai scapa lumea si nu mor toti "... si ca " nici nimeni nu traieste vesnic si nu este nemuritor si de neinlocuit " ... si daca pleaca din tzara careva, aceasta tzara nu va ramane pustie, ca le vor lua locul altii ... asa cum vedeti si aici in acest articol de presa .
Problema este ca pleaca ai nostri si se duc... locurile de munca se vor ocupa de straini si daca vreodata se va mai gandi cineva sa se reintoarca ori daca va fi nevoit s-o faca... n-o sa mai aiba nici unde si nici loc de munca n-o sa mai gaseasca, iar ideile ca toti vor fi " patroni de afaceri " ... sa le iasa din cap ca este o prostie. Daca toti vor fi sefi si patroni, cine va munci ptr ei ?
Maaaaa... unii au plecat prin strainatatzi sperand sa castige multi bani... dar sunt la coada societatii pe unde umbla, dorm pe sub poduri si viaducte ... , mananca de pe unde apuca daca mai apuca ... si-au parasit si au lasat fara sprijin moral si material parintii si copiii ( vorba lui Rusu de Cluj... cu nevasta cu.r.va acasa si copiii go.l.ani pe strazi ) si NU SUNT ACASA ! ACASA si FAMILIE NU inseamna UNDE acestia fac bani !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5