Criza lemnului de foc - Prețul lemnelor de foc crește în iarna asta

Dacă ar fi să ținem cont de datele centralizate de Institutul Național de Statistică putem spune că în anul 2017 s-au tăiat mai mulți copaci ca în anul 2016. Volumul de masă lemnoasă în 2017 a fost de 12,284 milioane mc, iar în 2016 volumul de masă lemnoasă a fost cu 1,118 milioane mc mai mic. Lemnul s-a recoltat în principal din pădurile proprietate publică, doar 27,6 % a fost din pădurile proprietate privată.

În acest an românii se pot aștepta la un preț mult mai ridicat pentru lemnele de foc și chiar la o lipsă de arbori care ar fi trebuit să fie tăiați pentru necesitățile populației, pentru lemne de foc. Asta se datorează faptului că cele mai importante companii care taie arbori nu sunt obligate să asigure și o cantitate de lemne de foc pentru populație. Aceste companii utilizează materia primă pentru export, pentru realizarea mobilei, deci va rămâne destul de puțin lemn pentru populație.

În acest an s-au adus modificări Codului Silvic prin amendamentul potrivit căruia arborii vor fi licitați vii, din pădure. Romsilva (Regia Națională a Pădurilor) și alte companii vor putea licita pentru suprafețe foarte mari de pădure, de până la 3 ha. Deputatul Doina Pană a vrut respingerea acestui amendament, respectiv arborii să nu poată fi licitați, o parte din ei să fie dați populației ca lemn pentru foc. Din păcate, propunerea legislativă la Legea Nr. 46/2008 a fost adoptată de către deputați prin 136 de voturi.

Ce vor face oamenii în această iarnă?Oamenii sunt foarte supărați, cu siguranță vor plăti mai mult pentru lemnele de foc în această iarnă. Unii se gândesc la resurse alternative, pentru a se încălzi în sezonul rece. Un exemplu ar putea fi lâna care este aruncată de ciobani pe malurile râurilor pentru că nu au ce să facă cu ea, nu au reușit să o vândă. Lâna ar putea fi transformată în paleți și ar putea fi utilizată pentru încălzire iarna.

Cei care au livezi au nevoie demașinării de calitate cu care să îngrijească copacii. Producătorii de drujbe electrice ieftine s-au gândit să ofere oamenilor posibilitatea de a folosi o unealtă automată care să fie suficient de puternică și care să poată fi utilizată ușor zilnic, pentru curățarea copacilor și a pomilor fructiferide crengile nedorite.Ei pot folosi crengile tăiate ca lemne de foc pentru încălzire în lunile de iarnă.

Există și firme atestate, specializate în diferite servicii de tăiere a arborilor, curățare a copacilor, tocare crengi și alte resturi vegetale. Despre lemnul care provine de la pomi fructiferi se spune că are o densitate medie și atunci când este ars poate genera o cantitate medie de căldură. Dacă se folosește lemn de la pomi fructiferi care are o aromă specială este posibil ca în timpul arderii să se emane și un miros specific acestora. De obicei o aromă deosebită se generează în cazul lemnului de conifere (ex. molid, pin, brad) care este rășinos. Cea mai mare cantitate de căldură este eliberată prin arderea lemnului de densitate mare cum este lemnul de carpen, stejar sau mesteacăn. Lemnul moale, de densitate scăzută (ex. arin) va arde destul de rapid. Plopul, pinul, molidul, salcia sunt de esențe ușoare.

Românii vor putea cumpăra lemne de foc direct de la Romsilva. Prețurile diferă în funcție de:

  • Sortiment - cherestea, lemn de industrializare, lemn de construcții, lemn de foc și lemn de foc-crăci
  • Specii - stejar, fag, salcâm, rășinoase, paltin, frasin, tei, specii diverse moi sau tari.

De exemplu la Romsilva Direcția Silvică Iași prețul la lemnul de foc de fag este de 200 lei/mc volum brut, fără TVA. La preț se adaugă și cheltuielile de transport 10-20 lei/mc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5