CU CARTEA PE ROŢI LA „CUIBUL VISURILOR”

Ioan Mititean

Pentru scriitorii năsăudeni, ziua de duminică, 6 mai 2018, a fost o zi activă, o sărbătoare a cărţii, cu mesaje de fermitate, pentru ca tradiţia culturală măiereană să rămână vie. „Cu cartea pe roţi”, iubitorii de cultură au fost oaspeţii marelui Rebreanu, care ne-a primit în cuibul său drag, prin muzeograful încărcat de har şi dar, DAN POPESCU, scriitorul şi jurnalistul, care zilnic dă părţi din ceea ce face, dovedind prin cercetările şi scrierile sale că istoria există şi poate fi palpată, fiind vrăjit de locurile lui Rebreanu, locuri pline de mărturii şi de conjuncţii spirituale.
Aici, în acest lăcaş de spiritualitate românească, scriitorul din „cuib” şi-a prezentat cartea „STUDII CRITICE”, scrisă într-un climat sincer, cald şi calm, de un OM cu înfăţişare modestă şi cu un echilibru al gândurilor şi sentimentelor.
Cartea a fost sărbătorită ca o mireasă, într-un cadru academic, fiind de faţă elita scriitoricească din Ţara Năsăudului, care şi-au dat mâna într-o acţiune comună, respectiv membri ai Uniunii Scriitorilor şi ai Ligii Scriitorilor Români, îndrumători de fapte demne, care consideră cartea, scriitorul şi cititorul, un simbol al frumosului şi utilului, dovedindu-se a fi invincibili, asemeni Sf. Gheorghe, care prin excelenţă a fost purtător de biruinţă.
Busola autorului este lucrul bine făcut, răsfoirea operelor clasicilor, oprindu-se asupra fiecăruia, spre a prinde totul dintr-o ochire, aruncându-şi mereu privirile spre arta frumosului, a geniului, a posibilităţii de a privi departe, spre Slava lui Dumnezeu, prin acea energie prin care Dumnezeu poate să coboare la noi oamenii, dar şi noi putem urca la Dumnezeu, slava înalţă firea noastră şi ne poate reface unitatea ruptă a firii noastre. Paginile 11-23 sunt oaze ale creştinătăţii prin „Cântarea cântărilor”, ce ne oferă imaginea despre unirea tainică dintre omul mireasă şi Dumnezeu Mirele, care de fapt este cea mai înaltă poezie, cea mai înaltă taină prin care omul se uneşte cu Dumnezeu, infinit în slava şi dulceaţa Sa.
Dan Popescu a creat în „cuib” un moment emoţional, un semn al prieteniei, deoarece Dumnezeu adună pe cei care au nevoie unii de alţii, adâncind mereu forţa cuvântului prin morala creştină, cu opinii în arta creaţiei, spre desfătare spirituală şi ingeniozitatea exprimării.
Am sărbătorit la Maieru o carte de factură umană încadrată în arta ingeniozităţii cu episoade din operele clasicilor în paralel cu ale contemporanilor, scriitori de ieri şi de azi, care au ce da, fiind în conlucrare cu harul lui Dumnezeu şi efortul autorului de a iniţia acţiuni de emancipare a cititorilor prin cărţi cu efecte terapeutice.
Trăiesc în interiorul acestei cărţi: Cehov, Dostoievski, Goethe, Shakespeare, filozoful german Nietzsche, urmând pe cale: Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc - sărbătoritul anului, Tudor Arghezi, Cioran, Nicolae Steinhardt, Lucian Blaga, George Călinescu, Pavel Dan, Sever Ursa, Menuţ Maximinian - cu „Cronica de gardă”, Leontin Mureşianu, Liviu Păiuş, A.C. Miloş, Ana Berengea, Cornel Cotuţiu, Mircea Daroşi - cu „Clepsidra” şi „Un actor grăbit”, Emil Bălăi, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Mititean - cu „Destine literare”, „Amintiri de peste râu”, „Valea Ilvelor – izvor de spiritualitate românească”, Rodica Fercana, Melania Cuc, sculptorul Maxim Dumitraş, cărturari ce cred în puterea binelui şi a adevărului, cu pasiuni, visuri şi idealuri, cu mesaje călătoare spre nemărginire.
Cartea a fost prezentată de Ioan Mititean şi Mircea Daroşi, care au apreciat cartea ca o purtătoare de iubire faţă de oamenii slovelor, carte ce dăruieşte integritate şi echilibru şi adânceşte forţa cuvântului cu completări şi păreri proprii din partea scriitorilor Lucreţia Mititean, Romulus Berceni, Floarea Pleş şi Icu Crăciun, care a prezentat ultimul număr al revistei „Cuibul visurilor” şi conţinutul viitorului număr.
În acest cadru sarbătoresc, muzeul a primit în dar cărţile „Predicile din duminicile de peste an” de Lucreţia Mititean şi „Există o soartă” de Romulus Berceni, iar Pictorul Verde din Nepos, Nechita Bumbu, a donat muzeului un excelent tablou cu casa lui Rebreanu din Prislop.
În continuare, domnul Ioan Mititean, preşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Năsăud, a prezentat cartea „Rodna, Ghid turistic”, semnată de scriitorul minerilor din Rodna, Cornel Filip Domide, care conţine „Aşezarea geografică”, „Istoricul localităţilor”, „Descrierea localităţilor”, „Obiective turistice”, „Harta Parcului Naţional Munţii Rodnei”, „Trasee prin Munţii Rodnei”, „Repere turistice”, „Flora şi fauna”, „Locuri de cazare”. O carte cu caracter ştiinţific, căutată de turişti, de îndrăgostiţii înălţimilor montane.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5