Cui îi este frică de societate civilă?

Scriam nu de mult despre noile forme de pluralism apărute după dec. 89 în paralel cu trecerea la economia de piaţă, una dintre acestea fiind pluralismul societăţii care este acela al unor instituţii apolitice, cu rolul unic de a veghea asupra îmbunătăţirii randamentului guvernării, a conducerii statului, cu respectarea principiilor democraţiei. Societatea civilă, ca formă a pluralismului societăţii, este domeniul poziţional aflat între piaţă şi guvern, fiind format din toate activităţile care alcătuiesc viaţa culturală a indivizilor şi a comunităţilor. Ea include atât instituţiile religioase, artele, educaţia, sănătatea, sportul, sindicatele, mediul, cât şi alte activităţi, a cărei funcţie este de a crea legături în comunitate şi coeziune socială. Este locul de întâlnire pentru reproducerea culturii în diversele ei forme, unde oamenii se angajează într-un „joc profund” pentru a crea capital social şi pentru a stabili coduri de conduită şi norma comportamentale.

Sloganul societăţii civile este „Gândeşte la nivel global şi acţionează la nivel local”, organizaţiile societăţii civile putând deveni principalii agenţi sociali, ideali pentru a gestiona multitudinea de probleme ale societăţii într-o lume densă şi interconectată la valorile generale. Societatea civilă este, aşadar, forumul pentru exprimarea culturii şi sectorul ei primordial, înaintea guvernului şi pieţei.

În toţi aceşti 20 de ani postdecembrişti, puterea politică nou instaurată, care a promovat un capitalism sălbatic, de necontrolat, adeptă a unui comportament uman materialist şi utilitarist, valorile morale şi culturale fiind derivate ale orientării economice, a reuşit în mare măsură să ţină în frâu acele grupuri ale societăţii civile numite „organizaţii non-profit” sau „neguvernamentale” (ONG) diminuându-le importanţa lor socială, unele dintre acestea fiind pervertite şi puse în solda guvernului, altele însă, în ultimii 10 ani s-au detaşat de sub tutela guvernului şi şi-au definit activitatea ca pe un serviciu adus societăţii, pentru a le sublinia importanţa în dezvoltarea şi reproducerea culturii de care se tem toate guvernele. Astăzi, ca o manifestare clară a rolului acestor instituţii, un număr de cinci organizaţii ale societăţii civile s-au unit într-un front comun pentru respectarea democraţiei în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor prezidenţiale odată cu referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari şi adunarea lor într-o singură cameră a Parlamentului, ele cerând eliminarea de pe buletinele de vot a întrebărilor care fac obiectul referendumului, rămânând doar numele candidaţilor la prezidenţiale. Acţiunea îl priveşte pe Traian Băsescu, care şi-a înscris pe spotul său electoral, în mod abuziv, sloganul care vizează referendumul, sesizând Curtea Constituţională pentru că acţiunea abuzivă a actualului preşedinte îi dezavantajează în mod clar pe ceilalţi candidaţi la preşedinţie. Reacţia câinilor de pază ai preşedintelui a fost de o duritate ieşită din comun, aceştia uitând că societatea civilă a fost aceea care l-a sprijinit pe aceasta să urce pe tron la alegerile din 2004. Să vedem dacă CCR va acorda importanţa cuvenită rolului pe care îl are societatea civilă, organizaţiile acesteia nemaiavând un rol simbolic şi consultativ, UE devenind primul guvern care le-a recunoscut oficial ca parteneri cu drepturi depline în reţelele de puteri publice, recunoscând funcţia societăţii civile de intermediere între stat, piaţă şi cetăţeni, iar România, ca membră a UE va trebuie să se conformeze.

Comentarii

13/05/11 19:05

It is great that you do such hot article about this post. Thence I guess that this would be very good when some persons purchase the thesis pdf and <a href="http://www.topthesis.com">thesis writing</a> with you help.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5