“CUIBUL VISURILOR”, la o nouă apariţie

Ca de obicei,prietenul meu drag din Maieru, redactorul şef Icu Crăciun, îmi trimite publicaţia lunară “Cuibul visurilor”,pe care,în convalescenţă fiind,am timp s-o lecturez cu plăcere,publicaţia fiind editată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Local Maieru.

Incă de la început,directorul publicaţiei,seniorul Sever Ursa publică o scrisoare întârziată adresată profesorului Ioan Seni din Năsăud,cu ocazia ieşirii la pensie,arătând la un moment dat că “ASTRA l-a născut parcă a doua oară.l-a perfecţionat în specialitate,l-a făcut şi literat,şiautor şi,mai ales.Om şi dascăl”.Frumoasă zicere!,mai ales că Ioan Seni,este şi prietenul nostru al beclenarilor,iar ca preşedinte al Despărţământului Astra Năsăud,de unde încă nu s-a pensionat i-a determinat pe beclenari să reânfinţeze şi ei Despărţământul Astra Beclean,o instituţie culturală cu tradiţie în zona noastră.

Facem apoi cunoştinţă cu “Zâne,Sânzâiene şi Cosânzene în universul de discurs năsăudean”,un amplu studiu de cercetare etnografică privind semnificaţia sărbătorilor de Sânzâiene şi a altor obiceiuri de trecere peste an a redactorului Viluţ Cărbune, un aprig cercetător al semnificaţiilor şi conţinutului privind datinile,credinţele şi obiceiurile cu privire la Zâne şi Sânzâiene,prezentând la fel o bogată referinţă bibliografică.

Facem cunoştinţă apoi,cu un sugestiv eseu privind Muzeul “Cuibul Visurilor” din Maieru a patriarhului culturii someşene,prof.Sever Ursa,cu “Lirica”semnată detalentatul Viorel Partene,cu gândurile lui Menuţ Maximinian privind cartea lui Icu Crăciun,”Gânduri pentru prieteni”,Editura Remus,Cluj-Napoca,20l0. Cunoaştem apoi câteva epigrame ale lui ICU Crăciun,care excelează şi în acest domeniu,după care cunoaştem tradiţiile folclorice măierene într-un documentat studio privind “Maieru- păstrător de tradiţii şi obiceiuri”,scris cu sârg de Maria Rebrişorean,în timp ce dl.Valer Pop ni-l adduce pe “Împăratul Iosif al II-lea de Habsburg la Sanţ”.

La rubrica “Eveniment”,cunoaştem prin cele semnate de Alexandru Rusu şi Ieronim Ureche date privind aniversarea a 300 de ani de atestare documentară a comunei Ilva Mare,iar prin cele semnalate de prof.Ion Poenaru din Dej privind pe preotul Ioan Rebreanu din Chiuza facem cunoştinţă cu corespondenţa acestuia cu personalităţi ale ţării şi zonei în urmă cu peste o sută de ani. Cunoaştem la fel o serie de porecle ale măierenilor în rubrica “Onomastică”,iar în “lirica”,cunoaştem invocarea mioritică a cuvântului “Pârcioaie!Părcioaie!Purcioaie!” de Esilerva N.Călidonscri,cu un fericit post scriptum semnat de Valer Scridonesi-Călin,publicaţia înheindu-şi parcursul cu” reflecţii de vară” într-un rebus al prietenului nostru Macavei Al. Macavei.. O publicaţie reuşită,care ne încântă ca totdeauna.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5