Pilula de sănătate

Cum să faci față stresului cu succes

 Situațiile complicate și stresante te pot consuma puțin câte puțin dacă nu știi să le faci față. Prin urmare, este important să înveți să gestionezi stresul.

Gestionarea stresului este complicată și poate deveni un cerc vicios care, paradoxal, creează și mai mult stres. În timp ce un anumit nivel de stres este considerat benefic, deoarece poate ajuta la depășirea situațiilor dificile, cum ar fi un examen sau responsabilitățile de serviciu, stresul poate fi dăunător dacă nu este ținut sub control. Din fericire, există tehnici și obiceiuri care îți arată cum să faci față stresului și să îl împiedici să te paralizeze, provocând reacții necontrolate, anxietate și chiar boli fizice.

Stresul este reacția normală a organismului la situații complicate. Dr. Hans Selye a identificat trei etape ale stresului care definesc diferitele stări pe care le întâmpinăm atunci când suntem expuși la situații stresante:

 Alarmarea este răspunsul imediat la o situație periculoasă sau dificilă. Frecvența cardiacă crește, hormoni precum cortizolul sunt eliberați, iar organismul primește un impuls de adrenalină care te ajută să reacționezi.

Rezistența După impactul inițial, este normal ca organismul să se relaxeze și să revină la starea normală. Cu toate acestea, dacă nu depășești situația care generează stres, corpul va fi încă în alertă și se va obișnui cu tensiunea arterială ridicată și nivelul modificat al hormonilor.

Epuizarea  Stresul devine cronic și organismul își epuizează rezervele pentru a-l combate. În acest moment, apar efecte emoționale și fizice, cum ar fi:

Epuizarea, prăbușirea psihică,anxietatea, slăbirea sistemului imunitar, tulburările gastrointestinale și cardiovasculare

Uneori, situațiile stresante sunt inevitabile. Dar, dacă găsești o modalitate de a le gestiona, multe dintre consecințele negative ale stresului pot fi evitate sau cel puțin reduse.

Cum să faci față stresului cu succesAsociația Americană de Psihologie (APA) susține că există mai multe tipuri de stres și că fiecare persoană trebuie să își găsească propriul mod de a gestiona această problemă. Așadar, fiecare persoană ar trebui să descopere cauzele stresului în cazul său pentru a elimina pe cât posibil situațiile care îl produc.

Iată câteva trucuri care îți arată cum să faci față stresului:

Distanțează-te măcar temporar de situația stresantă ,după ce ai identificat situația care te stresează, îndepărtează-te de ea cât de mult poți. Nu este vorba de evitarea unei probleme pe care trebuie să o rezolvi, ci despre a lua o pauză mintală de la ea.Exercițiile fizice reglează procesele fiziologice care sunt afectate de stres și anxietate. Un studiu de peste 10 ani realizat pe 288 de familii a arătat că cei care fac efort fizic au avut mai puțină anxietate și au depășit etapele inițiale de stres mult mai repede decât cei care nu fac niciun fel de activitate fizică. Acesta este rezultatul mai multor reacții pe care exercițiile fizice le provoacă în organism:

În timpul exercițiilor fizice, în organism se secretă endorfină. Endorfina este un analgezic natural care te scapă de stres.Activitatea hormonală scade în timpul efectuării exercițiilor fizice, ceea ce înseamnă că organismul va secreta mai puțin cortizol, considerat hormonul stresului.De asemenea, activitatea fizică te ajută să dormi mai bine, ceea ce înseamnă că mintea și corpul tău vor fi mai odihnite.O rutină zilnică de exerciții fizice, cum ar fi mersul pe jos, dansul sau mersul cu bicicleta te poate ajuta să scapi de stres.

Încearcă antidepresivele naturale

S-a dovedit că infuziile de plante naturale, cum ar fi valeriana, ceaiul verde și balsamul de lămâie reduc stresul.

Poți întreprinde, de asemenea, și alte activități care oferă minții și corpului o pauză. Ascultarea muzicii, vizitarea unor locuri noi în companie bună, practicarea unui hobby precum pictura, scrisul sau realizarea de obiecte de artizanat sunt opțiuni excelente. 

Dacă niciunul dintre aceste lucruri nu funcționează, este o idee bună să soliciți ajutorul unui specialist în domeniu. 

DSP  BN   Comp. de Promovare  a Sanatatii


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5