Cum va fi marcată Unirea Principatelor Române la Bistriţa

Primăria Municipiului Bistrița și Palatul Culturii Bistrița vă invită duminică, 24 ianuarie, de la ora 13:00, să vizionați online un colaj video realizat cu ajutorul imaginilor din edițiile precedente - pe când restricțiile impuse nu ne împiedicau să "dăm mână cu mână" și să ne desfășurăm activitatea într-un mod plăcut - colaj, ce va cuprinde ceremonialul militar-religios și câteva momente artistice dedicate zilei în care, la nivel național, se sărbătorește "Unirea Principatelor Române"!

Primăria Municipiului Bistrița și Palatul Culturii Bistrița;
24 ianuarie;
162 de ani;
Alexandru Ioan Cuza;
Unirea Principatelor Române;
2021, an pandemic;
Cultură online;

Comentarii

22/01/21 12:46
Vizitator

Intr-un articolul intitulat „Statutul istoriei și al istoricului la un secol de la Marea Unire”, Academicianul Ioan-Aurel Pop făcea un apel pentru o istoria adevarată bazată pe izvoare si fapte autentice: „De aceea, pledoaria mea nu este contra unor abordări, contra unor școli istorice sau numite „istorice” și nici contra unor persoane și personalități preocupate de trecut, ci este – simplu – o pledoarie pentru istorie și pentru istoric, pentru acea istorie privită ca formă de cunoaștere a vieții oamenilor în funcție de criteriul adevărului și pentru acel istoric care este specialist”.
Din păcate, chiar orasul Bistrita prea multă istorie se face după ureche de către nespecialisti. Un exemplu de „istorie dupa ureche” este în Piata Unirii, unde înca din 2012, fostul primar Ovidiu Cretu a mutat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean (IJP), fara să stie ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1 Decembrie, 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire” din 24 Ianuarie, 1859. Dar, dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. Bustul a fost comandat de IJP pentru că Alexandru Ioan a pus bazele Poliţiei moderne în România si a fost dezvelit initial în anul 2004 în fata sediului Politiei, aducand în plus o nota de vizibilitate asupra clădirii care seamănă mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunistă. De aceea, bustul lui Cuza ar trebui mutat înapoi la IJP, unde se află încă soclul de marmură neagră de pe care a fost dislocat, urmând ca în Piata Unirii să fie ridicat un monument evocator al Marii Uniri din 1918, o promisiune restantă făcută de Primăria Bistrita în anul centenarului 2018. De altfel , există o sperantă ca măcar până la 15 octombrie 2022, când se împlineste un secol de la încoronarea suveranilor României Mari, acest monument să fie ridicat întrucât primarul Ioan Turc a început bine mandatul său cu înlăturarea strutilor si merelor de plastic de pe străzile orasului, dar mai e mult de făcut până la corectarea tuturor aberatiilor din perioada administratiei Cretu, care au adus orasului Bistrita „faima” nefericită de Caracalul Ardealului.
Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-pei...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5