„Cununa de pe Someş”, purtată cu cinste în Egipt

Timp de mai bine de o săptămână, Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someş” al Centrului Cultural Municipal Bistriţa a reprezentat România şi Europa la Festivalul Internaţional de folclor de la Cairo, unde 27 de ţări au fost ambasadoare ale culturii tradiţionale.
„Am susţinut mai multe spectacole în Cairo, bucuria fiind cu atât mai mare cu cât Imnul naţional şi steagul României au fost la loc de cinste în cadrul festivalului. Spectatorii s-au bucurat de evoluţia artiştilor noştri la marele teatru Citadela, dar şi la Opera Naţională, precum şi de momente deosebite date pe un vas de croazieră pe Nil. Programul a conţinut suite de jocuri acompaniate de orchestră, precum şi cântece cu soliştii Mărioara Sigheartău şi Petre Petruse . Festivalul s-a derulat sub genericul Dialog cultural pentru pace. Cairo are 20 de milioane de locuitori şi este o metropolă care combină istoria cu modernismul. Este o lume interesantă, cu oameni prietenoşi. Ansamblul nostru a fost o pată de culoare, România fiind prezentă pentru prima dată la acest festival, iar Bistriţa pentru prima dată în Egipt. Ne vom întoarce acasă cu mulţumirea reuşitei şi cu amintiri frumoase” ne-a declarat , din Egipt, prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistriţa.
Bistriţa se va bucura pentru prima dată, în acest an, la Festivalul Internaţional „Nunta Zamfirei” de prezenţa unui ansamblu din Egipt, fiind vorba de Ansamblul Profesionist Tanoura, cel mai mare ansamblu egiptean. De asemenea, în urma întâlnirii cu ministrul adjunct al Culturii din Egipt, Bistriţa va fi gazda unei expoziţii cu obiecte tradiţionale din Egipt, ce va fi vernisată la Casa cu lei.
Egiptul este considerat centrul cultural al lumii arabe, iar oraşul Cairo - drept leagănul acestei civilizaţii. Bistriţenii au vizitat Muzeul Naţional egiptean, înfiinţat în anul 1857, care deţine cea mai mare colecţie de obiecte istorice din perioada Egiptului antic. Mândria muzeului este expoziţia dedicată faraonului Tutankhamon. O altă atracţie turistică a oraşului este moscheea Al Azhar, numită şi "Cea mai înfloritoare", care a devenit universitate în secolul 10 e.n. În secolul al 19-lea a fost terminată Moscheea de Alabastru, construită în stilul arhitecturii turce din Istanbul. În apropierea intrării acesteia se află mormântul lui Muhammad Ali, protejat de gratii aurite. Un alt monument istoric important este fortăreaţa numită Babylon, de forma unui turn rotund, ridicată pentru a păzi portul de pe Nil. La est de Cairo se află străvechiul oraş Memfis (Gizeh), fosta capitală a regatului egiptean, cunoscut la ora actuală în întreaga lume datorită monumentalelor piramide. Zona este împărţită în două secţiuni, ambele aflate în locuri înalte. Cea mai întinsă dintre acestea include piramidele, Marele Sfinx şi templele din apropierea acestora, în cea mai mică aflându-se unele morminte particulare din epoca antică. Dominanta complexului funerar al faraonului Keops (Hufu) este Marea Piramidă, mormântul acestuia, a cărei înălţime a fost la origine de 146,5 metri. La ora actuală piramida are 137 m. Vasta Cameră Regală, în care se află sarcofagul faraonului, constituie una dintre capodoperele arhitecturii Egiptului antic. Alte elemente ale complexului sunt templul votiv şi trei piramide de mai mici dimensiuni, despre care se presupune că ar aparţine soţiilor lui Keops.
Bistriţenii se vor întoarce acasă cu bucuria de a susţine spectacole deosebite în Egipt, fiind adevăraţi ambasadori ai României. Schimbul de experienţă va continua, pe viitor, prin participarea la festivaluiri corale, dar şi printr-o invitaţiei directă adresată toboşarilor Cetăţii Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5