Cuvinte mari și oameni atât de frumoși...

O întâlnire de mare sensibilitate cu scriitorii NICOLAE BĂCIUȚ și VALENTIN MARICA

La Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română care a avut loc la Târgu-Mureș, la întâlnirea olimpiadiștilor cu scriitorii Nicolae Băciuț și Valentin Marica, după ce a fost îndelung aplaudată Poezia, o tânără elevă de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moinești Bacău, Pintilie Bianca Dumitrița, a consemnat pentru revista Olimpiadei, Nebănuitele trepte: Cuvinte mari și oameni att de frumoși. Cu certitudine, e nevoie în ziua noastră de cuvinte adânci și adevărate, de trăiri care să înfrumusețeze, nu să spulbere, clipa, de conștiințe scriitoricești care să atenueze din deșertăciunile lumii.
Sub ochii cărților de la Biblioteca Județeană Mureș, întâlnirea cu cei doi scriitori a fost încântare și aleasă lecție de literatură. Așa cum consemna în jurnalul de impresii șiTalpoș Cristina Elena de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” din Simleu Silvaniei – Sălaj:Limbajul sufletului unui artist ajunge acolo unde trebuie. Așa a fost și în această zi la întâlnirea cu scriitorii... Azi am văzut Poezia.
Nicolae Băciuț și Valentin Marica le-au vorbit olimpiadiștilor despre grația divină a cuvintelor limbii române, despre acel laser lingvistic care pătrunde aura lucrurilor, cum spunea Nichita Stănescu, despre cuvântul-suire și cuvântul – Înviere, făcându-se referire, desigur, la Sărbătoarea Paștilor. Nicolae Băciuț, cel pentru care poezia înseamnă a sta de vorbă cu Dumnezeu, i-a văzut pe concurenții la Olimpiada Națională de Română ca formând divizia de cititori profesioniști, cei care vor apăra valorile limbii și literaturii române prin lectură și studiu Nicolae Băciuț a rememorat întâlniri de neuitat cu mari scriitori ai literaturii române despre care mărturisește cartea sa de o mie de pagini,O istorie a literaturii române contemporane în interviuri.
Valentin Marica, numind poezia foc sacru, așa cum o numeau anticii, le-a vorbit participanților la Olimpiadă despre ordinea cuvintelor, libertatea interioară a poetului, emoția poetică, visul care încheagă sufletul, despre aripa de înger a cuvântului poetic, făcând referire la texte critice semnate de scriitorul Ion Pop sau la reflecții așezate de Grigore Vieru ca motto la poemele sale, de felul:Scriu ca să-l văd pe Dumneazeu de aproape. Valentin Marica a citit poeme din volumele sale Ceasornic de lut, În naosul râului, Tăcerea magilor, Metanii peste strigătul arborelui, Frigul visului, iar Nicolae Băciuț a încântat prin expresivitatea recitalului Pe unde umbli, Poezie?, cuprinzând pagini lirice antologice. În Jurnalul de opinii la care făceam referire, prof.dr. Iulian Bitoleanu din Roșiorii de Vede a consemnat după întâlnirea cu scriitorii de la Biblioteca Județeană: A fost o întâlnire esențială, neconvențională, cu scriitorii Valentin Marica și Nicolae Băciuț. Pentru mine, primul, ca om de ardio, reprezintă o sinteză între dezinvoltura ideatică a lui Ion Ghițulescu, gândul adânc, grav, al lui Paul Grigoriu și sarabanda de metafore a lui Valeriu Dăescu. Cel de-al doilea invitat a oferit publicului un splendid recital poetic, actualizându-i pe Eminescu, Baudelaire, Nichita Stănescu, Radu Gyr, Nichifor Crainic. Cuvinte de apreciere consemnează și eleva Brojbă AlexandraElena de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia-Constanța: Îmi simt sufletul înnobilat de aura literară din timpulîntâlnirii cu scriitorii. Nu am statde vorbă cu niște poeți, ci am stat de vorbă cu oîntreagă literatură; sau, în aceleași tonuri, aprecierea prof. Geogeta Croitor de la Liceul Teoretic „Octavian Codru Tăslăuanu” din Toplița Română, jud. Harghita: Frumusețea timpului este dată de cei pe care îi întâlnim. Azi am întâlnit și audiat două valori: Nicolae Băciuț și Vaalentin Marica.
Scriitorii invitați au răspuns întrebărilor participanților legate de inspirația poetică, raportul viață-literatură, condiția poetului astăzi etc.
A fost făcută și o propunere. Valentin Marica i-a îndemnat pe participanții la Olimpiadă să adreseze o scrisoare forurilor competente în care să propună statutul de substantiv propriu și, deci, ortografierea cu majuscule a numelui Limba Română.
Întâlnirea de la Biblioteca Județeană a fost moderată de doamna directoare Monica Avram. Dintre profesorii de limba și literatura română din Târgu-Mureș au fost la întâlnirea cu scriitorii doamnele profesoare Mariana Chețan, Anca Blaga, Codruța Băciuț, Valerica Duicu, OanaCodarcea. Împreună, invitații și gazdele au făcut, pentru câteva ore, din Sala de lectură a Bibliotecii Județene Mureș un amfiteatru al tinereții, al gândului înalt și al vibrației sufletești ce anunță un alt pas de timp, cel al binelui spiritual.
A consemnat Simina Alexandru

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]