Dacă vrei cu adevărat, poți!

Nadia Urian

Poate nu este cel mai bun titlu pentru un articol! Poate, s-ar potrivi un altul, oricare…din cele date unei sărbători organizate într- o localitate, o sărbătoare ca oricare alta.De ce nu, o „Sărbătoare a Plăcintelor Întinse, ca pe la noi” un festival la care am participat și eu, ca scriitoare.

Nu știu dacă în fiecare an, acesta se desfășoară la o dată anume, de aceea, dar m-am gândit că s-ar cuveni scris despre el,datorită exemplului transmis, de tot ceea ce poate ieși dintr- o colaborare și implicare a unei echipe de oameni inimoși,ce doresc să scoată la iveală valorile culturale ale unei zone. Aceea a Aradului, a Văii Arinilor, destul de departe de centru, într-o zonă locuită cândva de mulți sași, plecați acum.

E drept, motive de sărbătoare găsești oricând! Dar, să o îmbraci în mesaj cultural,cu invitați din afara țării, ca și din interiorul acesteia, cu lansări de carte, unele cu conținut istoric sau literar,cu formații artistice și nu puține, care să cânte și să danseze –ca pădurea să răsune – dansatori și instrumentiști sau interpreți de muzica populară, reprezentanți județeni,veniți în număr mare-aduși aici de către cel care este sufletul oricăreia ctivități desfășurate aici-de fiecare dată și mereu, domnul Gheorghe Câlb, proprietarul pensiunii Popas Turistic Valea Arinilor.

Dânsul este om de afaceri, un bănățean hotărât, cu vorbă fermă, atent organizator și supraveghetor a tot ceea ce se desfășoară aici.

Reușește să ducă,în alt mod, pe scena vieții, rolul de actor sau scenarist din tinerețe, așa, fără sufleur, dar răspândind căldură și admirație, atenție și respect, pentru istorie, tradiție, cultură, prietenie și colaborare, la un nivel maxim.

DeoareceAradul are printre reprezentanții conducerii județene,bistrițeni de seamă, invitația de a participa a fost făcută cu multă căldură. Am dus cu noi cărți, mesaj literar, costume populare și numele Virginiei Linul, dar și interpretarea unei mezzosoprane, venită din Italia, în vacanța la bunici, la Cristeștii-Ciceului: Monica Tiberia Nagy.

Mesajul artistic a fost transmis!Sufletele s-au încărcat de frumos iar concluzia a reieșit cu usurință: Câte lucruri frumoase pot să facă oamenii, fără să tragă linia separării politice, religioase sau culturale!

Nu am fost interesată de partidul care a stat în spatele acestei activități,dacă  a stat, nici câte biserici și de câte feluri are localitatea, nici de alte posibile disensiuni.

Contează ceea ce reiese, de fiecare dată, din înțelegerea și colaborarea dintre oameni!

Cartea este Izvor de cultură. A fost și va rămâne! Dar, izvorul de cultură, de bine, frumos și adevăr, poatesă existe în sufletul oricui, doar dacă este lăsat să curgă!

Pentru a-și ridica satul, zona, școala, biserica, ținutul, graiul strămoșesc, muzeul, etc., iar ceea ce organizezi chiar într- o „Vale a Arinilor”, într-un capăt de vale-un adevărat ținut de basm-să nu te poată opri din aplauze, exclamații, apreciere, încântare, admirație – iar ceea ce  se adaugă și nu se șterge este Respect și admirație !

Vom reveni cu drag, răspunzând invitației d-voastră, d- le Gheorghe Câlb, d- le Stelu Pop-președintele Asociației Cartea, Izvor de cultură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5