Dansul violoncelelor

Ultimul concert, care a avut loc duminica trecută, 19 octombrie 2008, a fost un adevărat regal al violoncelelor, o cavalcadă a dansului, o “Invitaţie la dans sau serenada în cheia Fa pentru 12 violoncele”, artistic mânuite de mari instrumentişti, adunaţi în partida de violoncel a filarmonicii clujene. Proiectul acestei faimoase formaţii a fost iniţiat de Ciprian Câmpan şi a avut ca mentor pe Kostyac Imre, profesor la Academia de Muzică din Basel (Elveţia).

În concertul de la Bistriţa, a participat şi Attila Sekely, fost membru al Filarmonicii din Cluj, actual prim violoncelist al Filarmonicii din Viena, capitala muzicală a lumii. Alături de cei trei menţionaţi, au mai participat: Kosma Peter, membru al cvartetului Tiberius şi prim violoncelist al Filarmonicii din Târgu Mureş, Kostyak Elod, prim celist al Filarmonicii din Gyor, implicat activ în realizarea şi desfăşurarea proiectului, precum şi Ciucă Adrian, Marica Marian, Ortensky Gyula, Nagy Levente, Torok Zsolt, Rapa Gabriel şi Szabo Attila, din partida virtuoşilor violoncelişti ai filarmonicii clujene.

Publicul bistriţean, cultivat şi numeros, a participat la un spectacol cald, pătrunzător şi vioi, simţindu-se, parcă, direct pe scenă şi participând la cursele repetate ale instrumentiştilor, care îşi schimbau locurile după aproape fiecare lucrare, trăind împreună minunatele ritmuri ale muzicii.

În programul concertului au fost incluse următoarele lucrări: Himnus, de Iulius Klengel, Dansurile Româneşti, de Bela Bartok, 3 piese din Suita Spaniolă, de Manuel De Falla, Valse brilliante, de Frederic Chopin, Vals, de Eduard Grieg, Tarrantella, de Daniel van Goens, Vals Trist, de Ian Sibelius, Gavotte, de David Popper, Oriental, de Cesar Cui, Habanera, de Maurice Ravel, Dans Ţărănesc, de Ion Dimitrescu şi Gavotte Humoristique, de William Squiere, dar publicul a mai fost răsplătit şi cu alte valoroase bonusuri muzicale.

Concertul a fost organizat de “Societatea de Concerte Bistriţa”, cu sprijinul Primăriei Bistriţa, recitalul făcând parte din Programul BisFest 2008.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5