Dăruind, vei dobândi, la Tureac

Marilena Toxin

Marele om de cultură, dar şi poet, Nicolae Steinhardt, influenţează pozitiv gândirea şi aduce o contribuţie de mare răspundere, oferind un model vital fiecărui om.
Rolul şcolii şi al Bisericii este scos în evidenţă prin păstrarea valorilor tradiţionale morale şi religioase ale satului românresc tradiţional. Fenomenul este o rezultantă a tuturor factorilor care acţionează asupra spiritului uman. Preocupările intelectualilor, şi nu numai ale acestora, au îmbogăţit sufletul celor mici prin perspectiva cunoaşterii, printr-o contribuţie uriaşă la aflarea rădăcinilor tradiţionale şi a spiritului românesc care se pierde în negura vremii, neafectat de procesele mediocre în exces. Rare sunt modelele oferite ca o alternativă. În zonele rurale arzătoare fiind dragostea pentru oameni, biserica şi şcoala au rolul de a ajuta pe mulţi dintre cei greu încercaţi de nevoi.
În satul Tureac, comuna Tiha Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, există oameni care respectă valorile culturale, morale şi spirituale şi oferă elevilor din şcolile primare modele de bun simţ, iar preocupările adulţilor îmbogăţesc perspectiva cunoaşterii comorilor nepreţuite ale spiritului şi tradiţiilor româneşti. Necesitatea transmiterii comorilor nepreţuite de frumuseţi benefice, originale acestui popor dezvoltă interesul şi devine punct de referinţă actual şi azi. Se pare că, în mediul rural, credinţa şi dorinţa cadrelor didactice, care se străduiesc să semene în sufletul copiilor rădăcinile fericirilor pământene, reuşesc să obţină oameni excepţionali chiar şi numai pentru existenţa terestră, care constituie o etapă spre mântuire.
Acum, în preajma sărbătorilor religioase, calitatea morală a profesorului, director Radu Morariu, la Şcoala Generală cu clasele I-X din Tureac, de altfel, el însuşi absolvent al Facultăţii de Teologie, şi-a spus din nou cuvântul. De şapte ani încoace, împreună cu toate cadrele didactice din şcoli (aici se include şi şcoala veche), începând de la clasa zero, până la clasele a VIII-a, a iniţiat un proiect numit „Târgul de toamnă”. Contribuţia copiilor, părinţilor şi diriginţilor i-a unit pentru a derula, în spaţiul şcolii, acest proiect generos. Nu doar strângerea de produse agricole în cantităţi apreciabile: cartofi, ceapă, morcovi, fasole, murături, dulceaţă, compoturi, făină etc., este remarcabilă, dar şi prezentarea în expoziţie a standurilor, cu elevi îmbrăcaţi în costume populare, poeziile create pentru prezentare, dar şi scopul nobil, ne pune pe gânduri: acela de a dărui tot ce s-a adunat Căminului de Bătrâni de la Susenii Bârgăului, cu drag, pentru a-i bucura pe cei mai nevoiaşi. Toţi au fost premiaţi, s-au acordat diplome claselor V-VIII. Profesorii diriginţi şi-au felicitat elevii pentru mobilizarea exemplară din care au avut de învăţat lecţia de moralitate. Premiul I a fost acordat clasei a VII-a B, diriginte prof. Nicolae Beşa, premiul al II-lea cls. a VI-a B, diriginte prof. Ioana Sabina Ştef, premiul al III-lea clasele a VI-a A, diriginte prof. Ştefan Sălăgean şi cls. a VII-a A, diriginte prof. Paulina Maria Dologa, cls. a VIII-a B, diriginte Dorina Elisabeta Monda. Au luat diplome de participare şi celelalte clase: clasa a VIII-a A, diriginte prof. Alina Victoria Bogdan Racoşi, cls. a V-a A, diriginte prof. Daniela Gabriela Mureşan şi cls. a V-a B, diriginte prof. Ioan Marian Penene.
În felicităm şi să le urmăm exemplul!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5