Datini şi obiceiuri de Sfintele Paşti

Sfintele Paşti sau Învierea Domnului este Marea Sărbătoare a Creştinătăţii şi este Praznicul Bucuriei. Pentru că primul cuvânt pe care l-a rostit Mântuitorul după Învierea Sa a fost un îndemn la bună dispoziţie: “Bucuraţi-vă! Bucuraţi-vă!… Prima zi de Paşti este Ziua Luminată care deschide Săptămâna Luminată, o perioadă de revigorare spirituală, de dumnezeire a noastră, care devine posibilă prin Învierea Domnului nostru IISUS HRISTOS şi Înălţarea Sa la ceruri. De aceea este firesc ca în orice familie să predomine înţelegerea, veselia la cel mai de seamă praznic al creştinătăţii.

O străveche datină afirmă că cine nu merge la biserică în prima zi de Paşti riscă să lâncezească tot anul, să sufere de diverse boli până la Paştele anului viitor. Credincioşii care se întâlnesc în ziua de Paşti trebuie să se îmbrăţişeze în semn de reconciliere şi dragoste creştinească. În dimineaţa primei zile de Paşti se tămâiază casa. Această mireasmă, spuneau străbunii noştri, atrage norocul, alungă ghinioanele până la viitoarea sărbătoare de Paşti. Pentru păstrarea sănătăţii, a purităţii sufleteşti şi a sporului în casă, se practică ritualul spălatului cu apă dintr-o cană în care s-a pus un ou roşu să fie sănătoşi şi puternici. De Paşti se iartă “greşelile greşiţilor”. În prezenţa vârstnicilor din orice comunitate are loc în faţa bisericii reconcilierea între familiile care au fost certate până la Marea Sărbătoare. La ţară se crede cu tărie că oul de Sfintele Paşti contribuie la sporirea recoltelor. Gospodarul este bine să ducă la biserică un coşuleţ plin cu seminţe pentru semănat. În mijlocul seminţelor trebuie să fie un ou roşu. După slujbă, seminţele respective, dacă vor fi semănate, vor asigura o recoltă îmbelşugată. Oul roşu are puteri miraculoase. Mai ales în împrejurări dramatice s-a constatat de-a lungul timpului. Cei care au avut ghinionul unui incendiu au scăpat de necaz.

La Paşti, la Înviere, se înconjoară de trei ori biserica de către toţi enoriaşii cu lumânări în mână, în frunte cu preotul cântând: “HRISTOS A ÎNVIAT din morţi!” În prima zi de Paşti este bine să se mănânce peşte proaspăt, carne de iepure. În acest fel, spuneau străbunii noştri, vom fi sprinteni şi vioi până la Paştele anului viitor. A doua zi se mănâncă obişnuita carne de miel şi de ied. Ouăle roşii se ciocnesc după un ritual. În prima zi de Paşti se ciocnesc numai cu vârful oului. Are dreptul să ciocnească primul cel mai vârstnic din familie. Se spune că cine va sparge primul oul, va avea putere, va fi voinic tot anul. Oul spart se oferă întotdeauna celui cu care s-a ciocnit. Prima zi de Sfintele Paşti se petrece în familie, împreună cu rudele apropiate şi nu se fac vizite decât în ziua a doua de Paşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5