De anul viitor, reguli noi pentru sănătate

Dacă până acum, contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale era valabil un an, de anul viitor acesta va fi, în premieră, valabil... doi ani. Aşadar toate contractele încheiate între Casa de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale vor putea avea o valabilitate asigurată până la 31 decembrie 2012.

Reprezentanţii CAS spun că se vor conforma noilor ordine impuse de oficialii Sănătăţii. Pentru medicii prescriptori au fost introduse reglementări în ceea ce priveşte bugetul orientativ pentru prescriere de medicamente, iar criteriile care stau la baza acestora se vor stabili de către o comisie formată din reprezentanţi ai CNAS şi reprezentanţi ai medicilor.

Noul contract cadru aduce şi alte reglementări. De exemplu, numărul internărilor în spitale va fi redus cu 10% începând cu 2011. Apoi, la contractarea serviciilor medicale spitaliceşti 1% din fondurile aprobate cu această destinaţie la nivelul CAS vor fi utilizate pentru numărul de zile de îngrijiri acordate în cadrul compartimentelor de terapie intensivă, în condiţiile stabilite prin norme.

Şi pentru medicii de familie, contractul cadru aduce noutăţi. Fondul aferent asistenţei medicale primare va fi de 50% pentru persoanele înscrise pe liste (per capita) şi 50% per serviciu, faţă de 70% - 30% în 2010, acest lucru fiind valabil până la 31 decembrie 2012. De asemenea, numărul maxim de persoane înscrise pe listele medicilor de familie va fi 2.200. Totodată, a fost introdusă şi obligaţia furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală primară (pentru cazul încetării contractului sau a convenţiei, respectiv al excluderii medicului din contractul încheiat cu CAS) de a anunţa conducerea CAS referitor la predarea documentelor medicale către medicii de familie pentru care au optat persoanele care au fost înscrise pe listele medicului şi care nu se mai află în relaţie contractuală cu CAS.

Printre altele, noul contract cadru din Sănătate reglementează şi activitatea privind serviciile de ambulanţă. Astfel, au fost stabilite reglementări pentru introducerea unor standarde de cost în ceea ce priveşte decontarea serviciilor de urgenţă pentru serviciile de ambulanţă, pe categorii de judeţe, în funcţie de numărul de locuitori din judeţe, distanţa la care se face intervenţia, numărul de solicitări.

Şi în domeniul farmaceutic, oficialii Sănătăţii au stabilit noi reguli. Una dintre ele vizează interzicerea înfiinţării farmaciilor în gări şi centre comerciale, procedură permisă din 2005 încoace. Criteriul demografic reglementează deschiderea farmaciilor comunitare în mediul urban, adică o farmacie la 3.500 locuitori în municipiile reşedinţă de judeţ şi o farmacie la 3.000 locuitori în celelalte oraşe. Acestea sunt doar câteva dintre noutăţile ce sunt aduse şi stabilite în noul contract cadru valabil pentru următorii doi ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5