De azi, numele unui cunoscut scriitor şi jurnalist bistriţean va dăinui spre vecie. Primarul, protopopul, directorul Palatului Culturii, au inaugurat placa din str. Petru Rareş, la centenarul naşterii

Se împlinesc 100 de ani de la naşterea jurnalistului şi scriitorului Valentin Raus. Primăria municipiului Bistriţa a invitat, azi, scriitorii şi familia, la inaugurarea unei plăci memoriale amplasată pe clădirea din str. Petru Rareş, nr. 15, unde a locuit scriitorul, care să ateste peste timp prezenţa pe aceste meleaguri a unui intelectual care a promovat şi a realizat proiecte menite să ridice valoarea culturală a municipiului nostru. Placa este amplasată la propunerea şi susţinerea Societăţii Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni a Palatului Culturii Bistriţa.
La eveniment au fost prezenţi primarul Ovidiu Creţu ( care a vorbit despre promovarea valorilor culturii), managerul Palatului Culturii Dorel Cosma ( ce a prezentat opera scriitorului), protopopul Alexandru Videican, părintele Marius Pintican, care se ocupă de clădirea unde este amplasată placa, donată de dr. dr. Ana Tătar bisericii şi unde este un cabinet medical al Protopopiatului, jurnalişti şi scriitori.
Profund emoţionat fiul scriitorului, Valentin Raus a transmis un mesaj de bucurie din partea lui şi a susorii Ileana, care acum se află în peru alături de soţul ei, ambasadorul Gabriel Gafiţa.
Născut la 22 decembrie 1918, în Anul înfăptuirii Marii Uniri, Valentin Raus, prin cărţile şi prin articolele publicate, este una dintre personalităţile ce au promovat cultura municipiului Bistriţa. Încă din anii studenţiei a fost un român adevărat, făcând parte, în anii celui De-al Doilea Război Mondial din grupările de intelectuali ce au păstrat şi promovat spiritul românesc, în vremuri grele, fiind unul dintre ucenicii doctorului Emil Haţieganu.
..................
Născut în comuna Bistriţa Bârgăului, la 22 decembrie 1918, din părinţi ţărani, Valentin Raus face şcoala primară în satul natal şi în Prundu Bârgăului, apoi liceul la Năsăud, absolvindu-l în anul 1939, după care urmează studii medicale universitare, neterminate, la Cluj, până în anul 1944. Între anii 1944-1954 a fost asistent medical la Bistriţa, apoi, între 1958-1967, inspector regional. În 1967-1968 a fost director al Casei de Cultură din Bistriţa, iar între 1968-1989 ziarist şi secretar de redactie al ziarului Ecoul din Bistriţa. În 1990 a intrat în colectivul redacţional al Revistei Minerva din Bistriţa, al carei redactor şef a fost, începând cu nr. 8/1990 şi până la nr. 35/1994, când s-a stins din viaţă, la data de 22 iunie, la 76 de ani neîmpliniţi.

A deputat publicistic în anul 1941 în “Tribuna Ardealului", iar editorial, în anul 1942, cu un eseu despre pictorul Emil Cornea. A fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din Româniaşi membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Valentin Raus a reprezentat pentru Bistriţa o tradiţie a literaturii române, un steag de luptă culturală vrednic e luat în seamă, fiind un consecvent publicist, iar între anii 1940-1944 a fost proba de foc a generaţiei sale şi foarte fertili pentru el în ale scrisului. A publicat versuri, proză şi numeroase articole pe teme sociale, atât în "Tribuna Ardealului" cât şi în "Săptămâna" şi “Viaţa lustrată”. În antologia "Versuri din Transilvania nordică", apărută la Cluj, în 1941, este prezent cu poezii selecţionate din prima etapă de creaţie, volum distins cu premiul I al Societăţii Scriitorilor Români. Primul volum de nuvele care i-a apărut în anul 1943, intitulat: "Pe langa pacat" este un ciclu a lumii satului transilvan, în spiritul tradiţional al prozei ardelene. Ulterior, nuvelele şi povestirile din volumele: "Fata din pădure" (1960), “Comoara (I968), “Vopseşte-ţi părul castaniu" (1969), “Tunetele de pe Bobalna" (1984), “Memorie figurativă" (1989), “Izvoare” (1990), se disting prin uşurinţa narării, printr-o sensibilitate lirică, prin capacitatea configurării unor personaje cu o deosebită robusteţe morală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5