De Centenar, în frunte cu primarul Ioan Dedean, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a reprezentat judeţul nostru la Alba Iulia

            La invitaţia Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, instituţie care a răspuns de implementarea activităţii Reconstituire Istorică – „Marea Adunare Naţională” şi Parada Portului Popular, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a fost delegat oficial din partea judeţului nostru să participe la activităţile ce s-au desfăşurat la Alba Iulia cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

            Cu un efectiv de aproape 70 de persoane îmbrăcate în costum tradiţional, specific zonei, şieuţenii au constituit una dintre cele mai numeroase delegaţii prezente în cadrul paradei, reprezentând cu cinste şi mândrie judeţul nostru. Pe traseul desfăşurării acesteia au fost intonate cântece patriotice şi colinde, iar mii de oameni (turişti şi localnici) s-au putut bucura de frumuseţea lor.

            Un aspect deosebit l-a constituit faptul că multe dintre costumele purtate de şieuţeni la această paradă impresionantă a portului popular de la Alba Iulia au ele însele vârsta centenară, fiind păstrate cu grijă din moşi-strămoşi şi purtate mereu cu mândrie şi bucurie.

            După încheierea paradei portului popular, care s-a desfăşurat pe traseul Bulevardul Revoluţiei – Strada Cloşca – Piaţa Tricolorului, cei aproximativ 3.000 de participanţi au ajuns în faţa Catedralei Reîntregirii. Acolo a fost intonat, de către toţi cei prezenţi, Imnul Naţional, iar apoi s-a dat citire Rezoluţiunii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. A urmat intonarea cântecului „Noi suntem români”, un moment unic şi înălţător, zecile de mii de oameni adunaţi în faţa catedralei şi în împrejurimi rostind într-un glas fiecare cuvânt.

            După aceea, a avut loc un alt moment deosebit, delegaţiile participante din afara judeţului Alba fiind invitate la Sala Unirii acolo unde, în cadrul ceremonialului „Pământ Românesc”, au depus fiecare câte un săculeţ cu pământ din zona pe care o reprezintă.

            Domnul Primar al comunei Şieuţ, Ioan Dedean-Bortăş, împreună cu soţia dânsului, doamna Liliana, au fost cei care au depus, în cadru festiv, pământ românesc din Şieuţ la Alba Iulia. A fost un moment deosebit şi emoţionant, la care au participat delegaţii din Ţinutul Pădurenilor, Ţara Oaşului, judeţele Gorj, Arad, Mureş, Caraş-Severin, din Basarabia şi din multe alte zone ale ţării, dar şi numeroase oficialităţi.

            În tot acest timp, membrii Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” au cântat şi au jucat în faţa Catedralei Reîntregirii, acolo unde au bucurat mii de oameni veniţi special la Alba Iulia pentru marea noastră sărbătoare naţională. Costumele deosebite ale şieuţenilor şi jocurile lor tradiţionale au fost apreciate de foarte multă lume, artiştii judeţului nostru fiind extrem de solicitaţi pentru poze şi filmări.

            A urmat apoi sosirea la Alba Iulia a preşedintelui României, Klaus Iohannis, cel care împreună cu primarul oraşului Alba Iulia, domnul Mircea Hava, au inaugurat Monumentul Unirii. După discursul preşedintelui României, au urmat cele 21 de salve de tun, dar şi impresionanta paradă militară. Au fost prezenţi la evenimente şi Patriarhul Daniel, înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai familiei regale, dar şi numeroase oficialităţi naţionale.

            Spre seară, dansatorii Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ s-au îndreptat spre Scena Albastră, din Piaţa Toboşarului, acolo unde au susţinut un spectacol deosebit, aducând în faţa publicului spectator obiceiuri tradiţionale, colinde, dansuri şi cântece patriotice. Conceptul spectacolului aparţine instructorului coregraf, învăţător Pantea Ignat junior, partea muzicală fiind condusă de Toderic Dumitru, iar coordonarea artistică este semnată de către domnul primar Ioan Dedean-Bortăş. Materialele document foto au fost realizate de Georgiana Seica.

            În ciuda frigului de afară, peste 150.000 de oameni au fost prezenţi la Alba Iulia de 1 Decembrie 2018 pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Ne-am bucurat şi noi, bistriţenii, că am putut lua parte la aceste momente deosebite, scriind o nouă pagină în istoria României. Alături de multe alte delegaţii ale judeţului nostru, conduse de preoţi sau de primari, Şieuţul a fost la Alba Iulia de Centenar!

Etnolog drd. Smaranda Mureşan

Şef Serviciu – Cultură Tradiţională

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/743460549361472/?__xts__%5B0%5D=68.ARBdHwotShncFSQA7G08JXUaZReEHCcsPi6UoRisXgETDTFGMTjXes-sDBUCOxWctIuIZpIkkY3WqEdXzVZdziWlLhvZeKV9aqBVh5pByO8J8ikkgQSpJ8nU_hnOg_UTx_xte9BmI0YpXUXLIRVbCo5tp9-ZL7u9jA6S8qOI7nI1ckAecKKkxpgJ76HEDET7pxZ56eiC72FrsmnQJbjRdppauFVENSBj4tD0GLjEWlTi_W4I09rjvMC654WGAwbU-R7SuAFkDvuoeUONPQrzmuCdFe-5hs6znp8y-2sa7uh5MVdj1Lzj0enw4qqoITWMOtYoVLBXeEnAadfB8onNZLBg4g3FM998IMfZQDyRQKA8mPwqtsbhSv060lIbbg&__tn__=-R

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5