De dragoste, de neam, de ţară

Aşa se intitulează Programul Festivalului Naţional Multicultural, editat în acest an, 2009, la Editura EIKON din Cluj-Napoca, editor Vasile George Dâncu. Lucrarea apare sub egida Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România sub coordonarea lui Constantin Sârbu şi Alexandru Câţcăuan. Au mai contribuit la reuşita editării programului: Virgil Raţiu, Liviu Câţcăuan, Alexandru Uiuiu, Francisc Baja şi Cristian Braiţ.

Aflat la Ediţia a IX-a, programul acestui festival multicultural se deschide cu un „Cuvânt de început” semnat de Eugen Luha, director general al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, care face la început un scurt istoric al acestei asociaţii, înfiinţată în 1995 din iniţiativa unui grup restrâns de directori de case de cultură între care se afla şi Al. Câţcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa. Analizând activitatea celor 51 de case de cultură din reţeaua sindicatelor, dl. Eugen Luha scoate în evidenţă acţiunile şi manifestările de nivel naţional ale unor case de cultură şi a directorilor acestora care au promovat constant şi competent folclorul, creaţiile artistice a unor trupe neprofesioniste, literatura, arta. Între acestea se numără Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, condusă de peste 24 de ani de Alexandru Câţcăuan, locaş de cultură care s-a impus pe plan zonal şi naţional cu trei mari festivaluri anuale: „Festivalul Internaţional de Satiră şi Umor „Mărul de Aur”, Festivalul Naţional de Poezie „George Coşbuc”, Festivalul Naţional de Proză „Liviu Rebreanu”. Primul a ajuns la a XV-a ediţie, la doilea, la a XVI-a şi al treilea la a XVII-a ediţie. Este Casa de Cultură a Asociaţiei cu cele mai multe activităţi culturale din care nu lipsesc nici cele folclorice onorate de Ansamblul „Codrişorul”. Desigur, alături de Bistriţa se mai înscriu în prima ligă a activităţilor culturale şi Casele de Cultură ale Sindicatelor din Alba, Piatra Neamţ, Galaţi, Ploieşti, Oneşti, Zalău, Suceava ş.a.

Scopul Programului este „relansarea şi revigorarea activităţilor formaţiilor artistice ale Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România. Este prezentat Regulamentul general al desfăşurării Festivalului Naţional Multicultural „De dragoste, de neam şi ţară”, Ediţia a IX-a pe perioada martie 2009 – 1 mai 2001. Structurat pe capitole, Regulamentul cuprinde: criteriile de participare pe genuri artistice la festivaluri, fazele desfăşurării festivalului pe zone: locală, zonală, finală pe localităţi. Bistriţa va găzdui faza finală a Festivalului de Satiră şi Umor „Mărul de Aur”, ediţia a XVI-a, în perioada 3-5 aprilie. De asemenea, în regulament mai sunt trecute galele laureaţilor, modalităţile de popularizare a acţiunilor, compunerea juriilor şi premiile acordate. Programul din acest an a fost tipărit în condiţii grafice remarcabile, pe hârtie valină, frumos ilustrat cu imagini cadru color, reprezentând edificiile unor case de cultură sindicale, între care şi cel din Bistriţa, stop-cadruri din timpul manifestărilor, oferta premiilor, imagini foto cu invitaţi de prestigiu la manifestări.

Aşadar, iată, un program care expune în mod limpede modalităţile de desfăşurare a acţiunilor culturale din reţeaua sindicală, pe specific şi gen artistic, dar şi pe capitole de ordin economic şi juridic, programa care, după câte am înţeles, va fi trimis sau difuzat la toate casele de cultură ale sindicatelor din ţară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5