De Paşte – mieii vor fi sacrificaţi în centre şi puncte de tăiere autorizate

Crescătorii de ovine şi caprine din judeţul nostru nu vor avea probleme cu sacrificarea şi comercializarea mielilor în perspectiva sărbătorilor pascale – ne asigură directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Ioan Bogolin. Temerile unora că insuficienţa crotaliilor (cercei prinşi în urechi spre identificare) nu stau în picioare fiindcă, la ora actuală, alături de cele 5000 de crotalii existente în stoc s-au mai adăugat încă 23.000, suficiente pentru comercializarea mielilor conform normelor sanitar-veterinare. Mieii care vor fi vânduţi prin pieţe şi oboare vor trebui obligatoriu să aibă documente însoţitoare, eliberate de medicii circumscripţiilor sanitar-veterinare. În oraşele judeţului, Bistriţa, Beclean şi Năsăud, vor fi amenajate temporar puncte de tăiere a mieilor pentru ca toţi doritorii să-şi poată procura necesarul de sărbători. De asemenea, în abatoarele existente vor fi amenajate centre de tăiere cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinară. Cât priveşte preţul pe kilogram în viu, deocamdată el se situează între 7-8 lei/kg faţă de 9-10 lei cu cât se vindea în anul trecut. În judeţ există la ora actuală în jur de 35.000 miei. În Bistriţa, punctul de tăiere va fi în Piaţa Decebal, iar la Beclean, după toate probabilităţile, în spaţiul fostului abator, unde a funcţionat şi anul trecut, lângă târgul de animale. Şi în acest an sacrificarea pentru consumul colectiv se va face tot prin metoda asomării. În gospodăriile populaţiei, tăierea mieilor, pentru consumul propriu, se va face după metodele tradiţionale, DSVSA neputând interveni în niciun fel. Aşadar, de Paşte miei sunt, preţul poate va ajunge 10 lei/kg, în funcţie de cerere şi ofertă, iar punctele de tăiere vor fi amenajate corespunzător, aşa cum s-a întâmplat şi în anul precedent.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]