De peste Ocean: Ioan şi Lucreţia Mititean

O carte primită este un semn de prietenie, de relaţionare pe calea scris-cititului, în sensul că, informaţiile primit de cititor îl pot entuziasma şi pe acesta.
Familia Ioan şi Lucreţia Mititean formează un cuplu caracterizat printr-o vioiciune şi energie neobişnuită la vârsta mare. Veşnic prezenţi la simpozioane, lansări de carte, expoziţii şi alte manifestări culturale, unde neapărat au şi dânşii un rol, se încarcă mereu cu energie pozitivă, izvor de sănătate.
Darul dumnealui de prietenie se numeşte „DE PESTE OCEAN” şi este un jurnal de călătorie (volum scos la Ed. „Napoca Star” – Cluj, 2012), care călătorie a fost prilejuită de cererea nepoţilor, locuitori în statul Wasshington (USA), oraşul Bellvue – cu ocazia absolvirii de către aceştia a unor şcoli: nepotul Călin – absolvent al Colegiului Universităţii Washington din Seattle ca specialist în biochimie şi limba italiană, iar nepoata – Călina – absolventă a Liceului din Bellvue.
Tonul entuziast cu care autorii ne povestesc despre „minunile americane” cunoscute de ei sub îndrumarea directă a rudelor de aici, m-au făcut să nu las cartea din mână până la citirea ultimei pagini, informaţiile fiind concretizate într-un frumos album de familie, color, cu fotografii realizate pe parcursul vizitei în USA.
Fiind un eveniment deosebit (vizitarea copiilor duşi departe) oaspeţii s-au bucurat de o planificare în scopul vizitării tuturor obiectivelor culturale, economice mai importante, dar şi a frumuseţilor naturale.
Ca foste cadre didactice, primordială a fost cunoaşterea instituţiilor de educaţie şi a sistemului de învăţământ adoptat de americani şi a metodelor şi procedeelor de realizare a acestora, cât şi a scopului general al instrucţiei şi educaţiei, în vederea educării tinerilor cetăţeni şi specialişti cu un pregnant simţ practic şi ca cetăţeni antrenaţi permanent în viaţa socială, unde omul este pilonul central în jurul căruia se desfăşoară viaţa: „Zilnic găsim lucruri noi. Ne interesează toate aspectele vieţii americane: economie, cultură şi educaţie, istorie, turism, protejarea mediului, locuri de agrement, gradul de civilizaţie, cât şi viaţa politico-administrativă. Pentru documentare răsfoim presa, purtăm discuţii cu oamenii, facem vizite, excursii, drumeţii, participăm la evenimentele zilei” (pag. 51).
Toate aceste încarcă volumul cu un debit bogat de date şi informaţii, care nu se pot reda succint. Vizita la Palatul Parlamentului de Stat, Washington, la Muzeul Zborului din Seattle, la cascada Snoqualmie Falls, la Podul spre Nicăieri, sunt tot atâtea momente de emoţii ce-ţi încarcă conştiinţa cu bucurii şi mirări.
Fiindcă o parte importantă a zonei de habitat o ocupă natura, unde petrecerea timpului liber este destinată odihnei, găsim în carte ample descrieri a zonelor de agrement vizitate: de la cascade, la muntele Reiner, la Vulcanul Sf. Elena, prin pădurea patriarhală, la Grădina Botanică din Bellvie, la Izvoarele Fierbinţi, vizitarea cărora le-a pricinuit oaspeţilor tot atâtea momente de încărcare sufletească cu entuziasm care va scăpa în amintire imagini de neuitat. Dar ca cetăţeni români cu o conştiinţă civică avansată, autorii inserează şi două capitole intitulate: „România şi românii în cartea americană” şi „Americanii despre români”.
„De peste Ocean” este o carte care cuprinde foarte multe date statistice, istorie, tehnică etc., culese de la obiectivele vizitate de familia Mititean, domnul fiind un împătimit curios şi un fidel transmiţător, care-şi încheie volumul cu mulţumiri aduse gazdelor, ortacilor de peregrinări prin ţinutul american din apropierea localităţii Bellvue, dar şi cotidianului „Răsunetul” din Bistriţa, care i-a publicat articolele trimise.
O carte plină de ilustraţii, care ne-a oferit şi nouă prilejul unei călătorii imaginare printr-o zonă a statului Washington, de mână cu autorii Lucreţia şi Ioan Mititean, cărora le mulţumim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5