A debutat Săptămâna prevenirii criminalităţii. Acţiuni în şcoli, pe stradă şi Marş împotriva vitezei

Luni a debutat cea de a II-a ediţie a demersului preventiv „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, care se va derula în perioada 2-6 octombrie a.c., la nivel naţional. Temele acestei săptămâni sunt victimizarea minorilor, delincvenţa juvenilă, infracţiunile contra patrimoniului, violența în familie şi siguranţa rutieră, care vor fi transpuse în activități interactive, inedite, interesante și adaptate celor cărora li se adresează.

„În fiecare zi a ”Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, polițiștii de prevenire, alături poliţiştii de ordine publică, poliţie rutieră, investigații criminale, criminalistică, acțiuni speciale şi din mediul rural vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă, sesiuni de informare pe temele menționate, cu elevi, profesori părinți, discuții și mese rotunde cu parteneri în prevenirea violenței în familie, manifestări publice pe tema siguranței rutiere, lansări de proiecte educative și simulări ale unor infracțiuni.  

Majoritatea activităților propuse pentru această săptămână vor avea loc în afara municipiului Bistrița, cu accent pe mediul rural, unde ne dorim să promovăm modele sociale pozitive și să intensificăm activitățile preventive din sfera educației rutiere”, a transmis comisarul şef de poliţie Mihai Lupşa, împuternicit inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, copiii sunt și vor rămâne o categorie cu risc de vulnerabilitate ridicat, motiv pentru care,  în primele două zile, dedicate lor, vor fi intensificate, în toate școlile din județ, activitățile preventive de informare a elevilor, părinților și dascălilor cu privire la normele de comportament în societate, la măsurile de autoprotecție pentru prevenirea victimizării și referitor la consecințele legale asociate faptelor antisociale.

Inspector principal de poliție Ramona Sîngeorzan, ofițer de prevenire, a prezentat calendarul activităților ce vor fi desfășurate în această săptămână.

Astfel, luni, între orele 11.00 – 12.00, a fost programată o întâlnire cu elevii  de la Şcoala Gimnaziala  Budacu de Jos și discuții pe tema preventivă a zilei, prezentarea filmului instructiv- educativ “CHEIA E LA TINE!”. Activitatea a fost suținută de agentul de poliție Andrei Moldovan, lucrător în cadrul postului de poliție, exemplu pozitiv și model de alternativă la comportament delincvent (fost elev voluntar al Poliției, actual polițist și instructor de arte marțiale). De asemenea, poliţiştii de la Ordine Publică și din mediul rural, care au în responsabilitate școli, au desfășurat activități specifice temei și vor distribui elevilor materiale preventive.

Marţi, între orele 08.30 – 12.00, sunt organizate activități informativ- preventive la Liceul Tehnologic Lechința  pe tema  prevenirea criminalităţii informatice. De asemenea, poliţiştii de la Ordine Publică și din mediul rural care au în responsabilitate școli vor desfășura activități specifice temei și vor distribui elevilor materiale preventive.

         Miercuri, în intervalul orar 14.00- 15.00,  cu sprijinul trupei de actori “PITICOT” din Bistrița va fi realizat un act de improvizație. Se va simula o tâlhărie în stradă (furtul prin smulgere al unui telefon mobil ) și intervenția polițiștilor, în două locații din municipiu - zona gării și parcul din fața bisericii Sf Ana de pe strada Independenței. Ulterior vor fi purtate discuții cu cetățenii martori la “eveniment” și vor fi distribuite materiale cu recomandări preventive. De asemenea, vor organizate activități de informare stradale în locuri aglomerate, pentru prevenirea furturilor din genți, buzunare și furturi din locuințe.

Joi, Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița- Năsăud, prin polițiștii de prevenire și investigații criminale, va organiza o masă rotundă cu tema “Prevenirea violenței în familie”. În cadrul întâlnirii va fi prezentată campania națională pentru prevenirea violenței în familie “Aripi frânte”. Totodată, vor fi organizate acțiuni stradale, unde vor fi distribuite materiale preventive, pe tema prevenirii violenței domestice.

Vineri, elevii din toate școlile din Năsăud vor participa la evenimentul intitulat “Marșul împotriva vitezei”, iar poliţiştii vor efectua acţiuni cu efecte mărite, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, de disciplinare a participanţilor la traficul rutier, prin prezenţa poliţiştilor în principalele intersecţii din localităţile judeţului nostru şi informarea acestora cu privire la respectarea normelor rutiere pentru prevenirea implicării lor în accidente rutiere.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]