Declaraţia Unirii cu Basarabia, adoptată de Consiliul Local Bistriţa! Vezi cine s-a abţinut!

Consiliul Local Bistriţa a adoptat, în cadrul unei şedinţe festive, Declaraţia de Unire cu Republica Moldova, asumată de toţi consilierii municipali, cu excepţia reprezentantului UDMR BN, Antal Attila.

         Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova, după care preşedintele de şedinţă, consilierul Camelia Tabără, a dat citire Declaraţiei Unirii cu Basarabia, în Anul Centenarului 2018.

„În situația în care o serie de localități din Republica Moldova și-au exprimat în Anul Centenarului intenția de unire cu România, noi reprezentanții aleși ai Municipiului Bistrița ne exprimăm susținerea față de acest sentiment de unire. Prin această declarație ne exprimăm susținerea și simpatia față de cetățenii din Republica Moldova, față de care ne simțim legați prin cultura, limba și istoria noastră. Dacă majoritatea cetățenilor din Republica Moldova împărtășesc sentimente de unitate națională noi susținem aceste demersuri care se bazează pe principiul egalității în drepturi al popoarelor și a dreptului lor de a dispune de ele însele, enunțate în Carta Organizației Națiunilor Unite, în Declarația Universală a Omului, a Pactului Internațional cu privire la drepturile civile si politice adoptat de Organizația Națiunilor Unite și a Acordurilor de la Helsinki din 1975. În baza dreptului care a permis exprimarea și unirea germanilor din Republica Federală Germană și Republica Democrată Germană considerăm oportun să ne exprimăm opinia în această chestiune națională și să respectăm toate angajamentele asumate față de Uniunea Europeană, NATO și vecinii României”,se precizează în Declaraţia de Unire.

Documentul arată că aleşii municipali îşi exprimă „respectul și susținerea pentru dorințele frățești exprimate de populația care locuiește în Republica Moldova”.

Noi oferim un răspuns de întâmpinare, o adeziune de susținere, prin care dorim ca cetățenii Republicii Moldova să fie siguri de toată susținerea noastră.

Prin adoptarea „Declarației de unire a românilor din anul centenarului - 2018” Municipiul Bistrița se alătură susținerii principiilor internaționale conform cărora “toate popoarele au în permanență dreptul, în deplină libertate, de a determina așa cum doresc și atunci când doresc statutul lor politic intern și extern, fără nici un amenstec din afară și de a înfăptui conform voinței lor dezvoltarea lor politică, economică, socială și culturală” și susținem necondiționat deciziile adoptate de majoritatea cetățenilor din Republica Moldova, indiferent de naționalitate, religie și convingeri politice”, se mai menţionează în Declaraţia de Unire.

Ulterior, fiecare consilier local a fost invitat să semneze această Declaraţie ce va sta mărturie pentru generaţiile viitoare.

         Mesaje de susţinere au fost transmise de grupurile politice din CL Bistriţa, repectiv de consilierii municipali Andrei Kozuk (PSD), Sorin Hangan (PNL), Teodor Mârza (PER) şi Vasile Moldovan (ALDE).  

 

 

.

Comentarii

29/03/18 18:12
ecologistul

Nu ati fost destepti. Trebuia sa-i promiteti un judet de dincolo de Prut si semna cu siguranta. In Transilvania Nem- Sobod !

30/03/18 16:59
THEO

NE CUNOAȘTEM NEPRIETENII.

31/03/18 11:14
Cititor

Spiritual si social, DA , dar lasati-i in pace si nu va mai amestecati in politica lor interna si nu mai puneti "paie pe foc" acolo unde nu va " fierbe oala" ! Nu uitati ca domnul Dodon, foarte elegant , printr-un reporter TV , a recunoscut si ne-a transmis ca " suntem frtazi"... ca "putem merge la ei pe ospetie oricand " ( pe baza de reciprocitate )... DAR... "dupa care fiecare la casa lui " ! Nu stiu daca am priceput ori ba si trebuie sa ne-o mai spuna inca odata !
Nu uitati si orientarile lor spre Est , mai ales cand i-a inmanat domnului Putin harta Marii Moldove de alta data ... si nici faptul ca Dodon, nu unirea cu Romania isi doreste , ci unirea cu Molodova de Vest sa formeze inapoi Moldova Mare din vremea Lui Stefan cel Mare si ca nicidecum de Romania si de romanii de aici le pasa lor ... si chiar ne-au rugat sa le respectam suveranitatea si independentza de stat, sa nu ne amestecam in treburile lor si ca " daca va fi nevoie vor apara aceste valori cu armele in mana daca va fi necesar " .
Si eu sunt patriot, simpatizez actiunile si dorintele celor care inca mai sunt romani in Moldova de Est, dar... NU SUNT SI PROST SA PRICEP CEEA CE TREBUIE SA PRICEPEM TOTI !

25/08/18 11:52
Ardelean

Populism ieftin stimati consilieri. Pozatul in postura de patrioti, da bine la prosti, dar celorlalti le lasa un iz de penibil.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]