Decsei Attila: Nu există probleme interetnice în judeţul Bistriţa-Năsăud. Nu a fost niciun fel de manipulare

Preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Attila a vorbit astăzi despre ceea ce s-a întâmplat, de fapt, la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

Fiind vorba de o chestiune extrem de delicată, liderul maghiar bistriţean spune că spiritele se aprind foarte repede atunci când e vorba de relaţiile dintre români şi maghiari. El a făcut un apel la concordie politică, deoarece relaţiile dintre oamenii simplii , maghiari şi români sunt bune şi foarte bune în judeţul Bistriţa-Năsăud.

„ Nu ne-am gândit niciodată că se va ajunge la o asemenea amploare. Am văzut comunicatul celor de la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu şi vreau să vă spun că nu am nici un fel de obiecţii. Este exact ceea ce am sperat şi este: un conflict între elevi, aşa cum sunt multe întâmplări de acest fel în toate şcolile”, spune preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud.

În acest context, Decsei Attila face un apel la toate forţele politice din Bistriţa-Năsăud: „ UDMR Bistriţa-Năsăud nu a şi-a dorit niciodată escaladarea unor asemenea gen de tensiuni, considerând că pacea între toţi oamenii, indiferent de etnie sau religie, este cel mai important lucru. Maghiarii din acest judeţ nu au avut şi nici nu au vocaţia dezbinării sau a izolării, pentru că avem un singur interes – să menţinem coeziunea Uniunii şi să avem relaţii bune cu majoritarii dar şi cu celelalte etnii”, a conchis liderul maghiar bistriţean.

Cum s-au derulat faptele?

Reamintim faptul că sâmbătă, 23 septembrie, UDMR a transmis un comunicat oficial prin intermediul căruia a susţinut faptul că la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” ar fi avut loc un conflict între o elevă de la secţia maghiară şi doi elevi de la secţia română, incident condamnat ferm de UDMR şi, mai pe urmă de UDMR Bistriţa-Năsăud. Mai mult, în acelaşi comunicat, comunicatorii de la UDMR au mai scris: „Deși se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanență la ură împotriva comunității maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România”.

 

Cu toate acestea, ancheta internă de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” a stabilit faptul că „incidentul de joi, 21 septembrie 2017, nu a avut la bază o problemă interetnică, ci a fost vorba de un conflict între elevi. Conform declarațiilor, elevii au comunicat în limba română, iar cei doi nici nu au sesizat că eleva în cauză este de la secția maghiară. Actul în sine nu a fost cauzat de comunicarea în limba maghiară a elevei, după cum au recunoscut ambele părți. Vorbim, de fapt, de un conflict școlar, între elevi de gimnaziu, care este regretabil că a avut loc într-o unitate școlară în care comunitatea maghiară trăiește în armonie cu cea română de zeci de ani”, s-a spus în comunicatul oficial al CNAM.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5