Demers pentru adevăr în Transilvania, şi nu numai…

In salonul hotelului Decebal din Bistriţa, a avut loc o dublă lansare de carte, prilejuită de apariţia unor importante volume care tratează istoria zbuciumată a Transilvaniei.
Primul dintre volumele lansate se intitulează “Demers pentru adevăr”, apărut la Edizioni Europa, Italy, în 2010, sub semătura col. (r) Gheorghe Bănescu şi cuprinde Consemnări ale autorului din viaţa trăită, ca ofiţer de informaţii în slujba patriei, o carte document Strict Secret – până în anul 1990. Cel de al doilea volum lansat se întitulează “Transilvania, ultima prigoană maghiară”, scrisă de istoricul Ioan N.Ciolan, reeditată cu sprijinul col.(r) Gheorghe Bănescu, la aceeaşi prestigioasă Edizioni Europa, unde a fost tipărită pentru prima dată în februarie 1980.
Întîlnirea a fost moderată de scriitorul bistriţean Emil Dreptate, care, după o prezentare generală a evenimentului, a dat cuvîntul celor care au vorbit, aplicat, despre autori şi cărţile lansate. Despre omul şi scriitorul Gheorghe Bănescu, a făcut o interesantă prezentare Mr. Grigore Rus, care a subliniat o serie de aspecte de detaliu, privind datele personale şi contribuţiile acestuia la apariţia celor două cărţi.
O adevărată analiză a cărţii, “Demers pentru adevăr”, a făcut-o criticul literar Petre Curticătean, care a prezentat aspectele esenţiale ale consemnărilor din volum.
Autorul cărţii, Gheorghe Bănescu, a mulţumit celor prezenţi, dezvăluind unele aspecte din viaţa şi activitatea sa, subliniind principalele etape în scrierea cărţii.
După o scurtă descindere în istoria Transilvaniei, profesorul Adrian Mănarcă a prezentat, la rândul său, numeroase aspecte triste, din viaţa românilor ardeleni, care au fost supuşi maghiarizării, subliniind adevăruri care trebuiesc aduse la lumină.
Un discurs bine ancorat în documente, atât de ordin general istoric, dar şi în detalii extrem de interesante, a susţinut prof. Univ. Dr. Vasile Dobrescu, care a prezentat cartea “Transilvania, ultima prigoană maghiară”, scrisă de Ioan N.Ciolan.
Din sală au fost puse unele întrebări, de către jurnalistul scriitor Victor Ştir, vizând rolul securităţii româneşti în momentele cheie ale istoriei, ca de exemplu în momentul instaurării comunismului sau în evenimentele din 1989, la care s-a răspuns în sensul că cei din sistem trebuiau să apere cu precădere patria.
Cele două cărţi au fost împărţite bistriţenilor prezenţi, care vor putea pătrunde, cu viu interes, în cunoaşterea în detaliu a evenimentelor trăite şi consemnate de autori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5