Deputat Doina Pană: Pentru PNL, interesul politic și/sau pecuniar primează interesului Național

Declaraţie politică

Cât de disperat trebuie să fii încât în fața dorinței unei țări întregi pentru a vota noul Cod silvic, să minți?

E o culme a demagogiei să dezinformezi pentru a face ca interesul de partid și/sau pecuniar să primeze  în fața interesului național.

La concret, PNL,  prin vocea doamnei Varga, anunță că ar vota Codul silvic dacă s-ar scoate articolul 20 care "dă liber la defrișări", neobligând micii proprietari(sub 10 ha) să aibă amenajament silvic, pentru a-și putea exploata propria pădure. De fapt acest articol 20, îi pune în legalitate, făcându-i să poată  beneficia, CU RESPECTAREA  REGIMULUI SILVIC, de propria pădure.

Amenajamentele  silvice sunt niște studii foarte complexe, făcute de ICAS sau firme autorizate în acest sens, care indică cum poate fi exploatată pădurea pe parcursul a 10 ani, numai că ele se pot face DOAR  PENTRU SUPRAFEȚE MAI MARI DE 100ha. Micile suprafețe de pădure (sub 10ha) nu sunt una lângă cealaltă încât micii proprietari să se poată asocia și să rezulte o suprafață de 100 ha. Din acest motiv, în nicio țară din UE, nu e obligatoriu amenajamentul pentru suprafețe de pădure sub 10ha. În UE, exploatarea lemnului în acest caz, se face după ghiduri de bune practici.

Articolul 20 din noul Cod silvic, le dă dreptul micilor proprietari să poată beneficia de cel mult 3 metri cubi/ hectar/an, din propria pădure, DACĂ încheie un contract de administrare, pe minimum 10 ani, cu un ocol silvic privat sau de stat. Adică, în urma contractului, pădurea ar fi păzită și specialiștii silvici ar marca ce arbori ar putea tăia, în funcție de tipul pădurii, vârsta acesteia etc. astfel încât să nu depășească cei 3 metri cubi/ hectar/ an. Cantitatea reprezintă minimul de care ar putea  beneficia dacă ar avea amenajament silvic, însă nu și-ar mai fura propriul lemn (de obicei lemn de foc) cum s-a întâmplat până acum (Codul silvic în vigoare le interzice să exploateze propria pădure fără amenajament deși, culmea absurdului, NU POT AVEA amenajament silvic).

Cât de disperat trebuie să fii, tu PNL, încât să nu-ți pese de interesul național și nici de doctrina ta liberală, pentru că aici nu e doar interesul pădurii (exploatarea ei în regim silvic), ci și interesul micilor proprietari de pădure.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]