Deputaţii şi senatorii bistriţeni s-au întors în bănci

• în actualul mandat, parlamentarii de BN au avut 165 iniţiative dintre care opt au devenit legi

Parlamentul şi-a reluat activitatea, cea de-a şasea sesiune parlamentară din actuala legislatură încheindu-se la sfârşitul lunii decembrie. Cu un an înainte de alegerile parlamentare, bilanţul activităţii parlamentarilor din Bistriţa-Năsăud poate fi considerat unul bunicel, dacă ne raportăm la numărul de iniţiative legislative, luări de cuvânt, întrebări şi interpelări. Unii sunt mai vorbăreţi, alţii plini de idei…legislative sau se duc cu „interpelarea”-n proţap la Guvern. Sunt unii mai tăcuţi, dar cifrele oficiale vorbesc de la sine. Citind caralogul Camerei Deputaţilor, în ordine alfabetică, situaţia se prezintă cam aşa…

Ex-ministrul Muncii, deputatul Ioan Nelu Botiş, de când bistriţenii l-au făcut deputat, a luat cuvântul în plen în 84 de de situaţii. A avut 40 de declaraţii politice, a formulat 85 de interpelări şi a iniţiat 28 de propuneri legislative. Două dintre propunerile sale au ajuns…legi, şi anume Legea 210/2010 privind unele măsuri prealabile lucrărilor de construcţie de reţele de transport şi distribuţie energie electrică şi Lege 233/2010 în domeniul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, are bifate 42 de declaraţii politice. Liderul PSD este fruntaş, printre parlamentarii de BN, atât ca număr de interpelări şi întrebări (95), cât şi ca iniţiative legislative (42). Chiar dacă este în Opoziţie, deputatul Moldovan este iniţiatorul a două acte normative, Lege 383/2009 cu privire la operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing şi Legea 236/2010 în domeniul actelor de stare civilă.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul Ioan Oltean, prin poziţia ocupată este cel mai prezent la tribuna Camerei Deputaţilor. Secretarul general al PDL a luat cuvântul de 1894 de ori, în perste 150 şedinţe. Probabil că nu se aprinde nici lumina la Cameră, până nu ajunge el. Şi asta pentru că totul este procedură… Ioan Oltean a făcut şi 55 de declaraţii politice, şi a formulat doar o singură întrebare către Guvern. Adică, oficială, înregistrată şi cu semnătură. Ioan Oltean are meritul de a fi şi cel mai eficient parlamentar…şi asta nu din prisma lobby-ului făcut, ci prin cele trei legi al căror iniţiator a fost (şi cu colegii săi). Din cele 23 de iniţiative, Ioan Oltean se poate lăuda cu Legea 233/2010 (privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă), Lege 156/2010 care a completat Codul Silvic şi Legea 5/2010 în domeniul creşterii performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Deputatul Ioan Ţintean este semnatarul celor mai multe moţiuni simple sau de cenzură (18) la adresa Guvernului. Liderul liberal a avut, în cei aproape trei ani de mandat, 19 declaraţii politice, a formulat 14 întrebări şi interpelări şi a iniţat, spre aprobare, 13 propuneri legislative.

La Senat, social-democratul Dănuţ Prunea se poate lăuda cu 27 iniţiative legislative, 17 declaraţii politice şi un număr de 95 de luări de cuvânt în plen. De cealaltă parte, senatorul Ioan Sbârciu (PDL) este coautor a două acte normative, Legea 69/ 2011 în domeniul asigurării calităţii educaţiei şi Legea 129/2010 care aduce completări în domeniul privatizării societăţilor comerciale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5