Deputatul Cristina Iurişnţi: România nu a accesat niciun euro din programul Garanţia pentru Tineret 2017-2020

Declaraţia politică

 

Totul pornește de la educație: educație pentru valorile europene care sunt în aceste zile erodate de statul autoritarist al unei guvernări toxice care ne aruncă, cu fiecare zi, tot mai departe de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană  pentru români: liberă exprimare,  respectarea statului de drept, respectarea libertăților şi drepturilor  fundamentale cum e cel la educație incluzivă şi formare continuă, pentru care Comisia Europeană alocă fonduri europene importante.

Este un fapt bine cunoscut că șomajul în rândul tinerilor a devenit un fenomen alarmant la nivelul Uniunii Europene, atât din cauza consecinţelor economice, cât şi a celor sociale. În România, numărul tinerilor fără nicio ocupaţie sau a celor care nu urmează o forma de învăţământ sau pregătire profesională a depăşit 19,3%  în anul 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În   acest   context,   Comisia   Europeană   a   lansat  programul     Garanţia   pentru   Tineret   2017-2020, care oferă subvenţii financiare consistente tinerilor din Uniunea Europeană  cu vârsta mai mică de 25 de ani pentru găsirea unui loc de muncă, pentru accesarea unor programe de formare continuă,  intrarea în ucenicie sau într-un stagiu de practică. Deşi facilităţile oferite tinerilor sunt substanţiale, România a manifestat un interes scăzut pentru acest program, din cele 323 de milioane de euro alocate, în prezent, ţara noastră are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 0%. Garanţia pentru Tineret 2017-2020 ar fi putut genera  o  serie  de efecte  imediate  pentru  stimularea  forţei  de  muncă  în  rândul tinerilor şi, totodată, ar fi acordat şi angajatorilor o subvenţie financiară de 500 de lei/lună.

Dezinteresul, incompetența pentru viitorul tinerilor şi rezolvarea crizei forței de muncă calificate în România nu se află pe agenda Coaliției de la Putere. E nevoie de o altă abordare politică, alți oameni care să lucreze pentru cetățeni, pentru tinerii români care au dreptul la educație, formare continuă.

Pentru aceste fonduri europene statul român plătește cotizație, dar nu e interesat să atragă banii europeni în țară pentru binele tinerilor români!

De ce? Furtul din banii europeni e imposibil de realizat fără consecințe!

 

 

 

 

.

Comentarii

30/10/18 08:36
comentator

V-ati prins... nu ?!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]