Deputatul Daniel Suciu, cu invitaţi de seamă la Cormaia. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, la Sărbătoarea Străbunilor

Sfânta Sărbătoare a Rusaliilor a adus azi pe Valea Someșului, la Cormaia, în Lunca lui Ianăş, oieri și crescători de animale de pe Someș, Ilve și Sălăuța, la Sărbătoarea Străbunilor – Măsura laptelui. Invitaţi de marcă ai deputatului Daniel Suciu au fost ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şi ministrul Tursimului, Bogdan Trif. Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, secretarul de stat de la Agricultură - Sorin Roşu Mareş, vicepreşedintele CJ-Ioan Ţintean, primari au fost alături de fermierii zonei.

„Peste tot vorbesc de acești oameni și aceste locuri. Săptămână de săptămână vin în mijlocul lor și îi ascult. Nu-i cert, nu-i fac celebri, nu-i încurc. Pentru că le respect munca și truda și greutățile. Când Vasile și Fane m-au rugat să îi ajut, m-am gândit că trebuie să o fac. Și cine îi iubește mai mult pe crescătorii de animale decât Petre Daea, ministrul Agriculturii. Și cine poate să vadă aceste locuri și să vorbească despre ele mai bine decât ministrul Turismului, Bogdan Trif. Așa că i-am adus pe amândoi în semn de respect și de apreciere pentru țăranii truditori ai Sîngeorzului și ai acestor văi. Îi mulțumesc și președintelui Radu Moldovan pentru toată susținerea și prezența la sărbătoarea lor, a muncii lor. Și ca de obicei, mă simt ca acasă lângă ei și cu ei. Sărbătoarea străbunilor în Ținutul Grăniceresc este despre truditorii pământului și despre nimeni altcineva. Felicitări tuturor pentru ceea ce faceți!”, a transmis deputatul Suciu.

         De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a ţinut să-i felicite „ pe toți primarii care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment autentic, asociațiile crescătorilor de animale și oamenii autentici care își duc traiul prin munca pământului”.

*** 

Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Centrului Cultural Iustin Sohorca şi a Primăriei şi Consiliului Local Sângeorz-Băi, alături de Cooperativele Sângeorz-Băi, Poiana Ilvei, Leşu, Ilva Mică, Maieru şi Rodna şi a Primăriilor Sângeorz-Băi, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Poiana Ilvei, Leşu, Ilva Mică, Maieru, Rodna şi Şanţ.

         Programul a debutat cu o slujbă de binecuvântare şi a cuprins mulsus animalelor şi măsura laptelui, concursuri tradiţionale de muls animale, cel mai bun caş, cel mai bun ceaun, detras buştenii cu caii, pentru drujbişti etc.

         A fost amenajat un târg cu produse utile fermierilor, pe de oparte, dar şi de degustare de produse, pentru vizitatori.

         Pe scenă au urcat soliştii Livia Mihăilă, Anamaria Lăzăruţ, Bogdan Berbecar, Elisabeta Guzu,Maria Titiana Sidor, Anuţa mOtofelea, Cristina Bugnar, Diana Bucşa, Viorica Hojda, Lucreţia Pomohaci,  Dănilă Filipoi, Elena Hazbeiu, Larisa Bozbici, Silviu Avram şi Daniela Şorecău. Invitate au fost Ansamblurile folclorice „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, Ansambul Folcloric Datina din Aleşd - Bihor, Şcoala Populară de Artă-Secţia Sângeorz-Băi, „Rapsodia Trişcaşilor” din Leşu, Rapsozii de la Poiana Ilvei- coordonaţi de Grigore Guzu, Ansamblul folcloric Poieniţa” din Poiana Ilvei, Ansamblul Folcloric „Muguraşul” din Măgura Ilvei şi Ansambul Folcloric „Izvorul Someşului” din Şanţ.

         În recital sunt Ionuţ Bledea şi Diana Cârlig, în prezentarea lui Iosif Ciunterei şi a Cristinei Bugnar.

         Petru tineri, pe scenă vor urca şi Clasimetric şi DJ Florin Şteopoaie

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5