Deputatul Daniel Suciu: Să încetăm cu ipocrizia cu privire la indemnizaţiile primarilor!

Deputatul social-democrat Daniel Suciu consideră că mărirea indemnizaţiilor primarilor este o măsură fundamental necesară, acesta menţionând că a venit momentul ca “oamenii cu cea mai mare legitimitate electorală", care “îşi îndeplinesc atribuţiile, cu dedicaţie şi success, să fie apreciaţi şi răsplătiţi aşa cum se cuvine". Parlamentarul bistriţean crede ţinând cont de sumele pe care primarii le administrează, trebuie protejaţi de tentaţia corupţiei.

                   În cadrul unei declaraţii politice, deputatul PSD pune în balanţă numeroasele atribuţii ale primarilor, în comparaţie cu indemnizaţiile modeste pe care le primesc.

“Cu toate că aceştia nu sunt subordonaţi nimănui, cu excepţia cetăţenilor, munca pe care ei o depun pentru comunitate şi atribuţiile asumate de către aceştia sunt stipulate de lege şi presupun, printre altele, organizarea alegerilor, a referendumului, a recensământului, alcătuiesc rapoarte economice, de mediu şi sociale ale unităţii administrative pe care o reprezintă. De asemenea, deţin responsabilitatea exerciţiului bugetar, exercitat în comună sau oraş, proiectelor economice şi de dezvoltare locală, cât mai fezabile şi corect elaborate în vederea absorbţiei fondurilor europene. Gestionează situaţii de urgenţă, serviciile publice, bunurile din patrimoniul public şi privat. Emit avize, acorduri şi autorizaţii, implementează angajamentele luate în vederea integrării europene în domeniul mediului şi apelor. Ceea ce am dorit să evidenţiez este faptul că primarii poartă o uriaşă responsabilitate în raport cu statul şi cetăţenii săi”, declară Suciu.

Acesta dă şi o serie de exemple concludente, de bună practică, precum este cel al primarului din Lunca Ilvei care a promovat un parteneriat public-privat cu Silvania International, prin carese asigură alimentarea cu căldură şi apă caldă în instituţiile comunei.

          “Acest primar a administrat o investiţie în valoare de 2 milioane de euro, atribuită prin fonduri europene. Indemnizaţia domniei sale, ce nu este un caz singular în ceea ce priveşte acţiunile întreprinse pentru dezvoltarea locală, totalizează suma de circa 1.720 de lei pe lună. Există foarte multe cazuri similare, în care salariile sunt foarte reduse în raport cu responsabilităţile deţinute, precum, primarul din Braniştea care primeşte o indemnizaţie în valoare de 2000 de lei lunar, primarul din Ilva Mică încasează o indemnizaţie de 1.763 de lei pe lună, cel din comuna Şintereag obţine un venit de 1.680 lei lunar, iar primarului din comuna Monor I se oferă o indemnizaţie în valoare de circa 1.800 lei pe lună”, argumentează deputatul PSD.

          Mai mult, nici pensile primarilor nu sunt dintre cele mai mari. “În judeţul Bistriţa-Năsăud există primari în funcţie din anii 1989-'90, care au obţinut 5 sau 6 mandate consecutive şi au fost la conducere mai mult de 20 de ani, care în curând se vor pensiona. Acesta este şi cazul primarului comunei Galaţii Bistritei, care după 37 de ani în câmpul muncii, dintre care 22 de ani în administraţia locală, se va pensiona în acest an şi conform calculelor efectuate, îi revine o pensie în valoare de 1000 de lei. Aceşti oameni care au trăit toate regimurile politice, schimbările şi greutăţile, au răspuns în faţa oamenilor şi au dat dovadă de cinste şi demnitate timp de 20 de ani, nu pot fi batjocoriţi şi umiliţi, acum când ies la pensie”, concluzionează Daniel Suciu.

Comentarii

26/02/14 08:34
ECOLOGISTUL

D- le DANIEL; Nu ne prosti cu afirmatii in care nici d-vs nu credeti. In 25 ani cei mai multi edili si alesi si-au facut plinul. atribuindu-si terenuri locuinte de serviciu ajutati de notari si avocati corupti. As fi curios ca DNA-urile si SRI sa puna la dispozitia poporului nr total a infractiunilor facute de acesti indivizi.Numai la capitolul terenuri s-a retrocedat ilegal peste un milion de hectare.

26/02/14 15:40
Maria Lazar

Sint de acord ca primarii au salarii mici, dar si personalul din primarii au salarii ft. mici, si primarii fara ei nu pot face nimic. De ce cei din guvern nu se gindesc si la functionarii si personalul contractual din primarii ca nu le ajunge salarul sa-si plateasca cheltuielile si din ce sa mai manince si sa se imbrace? Cei care duc tot greul in primarii sint salariatii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5