Deputatul Doina Pană: Iubesc ia! Am purtat-o cu mândrie acasă, în ţară, în lume!

De Ziua Universală a Iei, deputatul PSD de Bistriţa-Năsăud, Adriana Doina Pană, şi-a reiterat ataşamentul faţă de cultura tradiţională, portul popular, identitatea naţională.

„Iubesc Ia!  Am purtat-o cu mândrie acasă, în țară, în lume. Este nu doar de o frumusețe aparte, întorcând priviri admirative de fiecare dată, este simbol al poporului român!   În semn de recunoaștere, astăzi sărbătorim Ziua Universală a Iei românești.
La mulți ani, iei românești! Mulțumiri tuturor celor care cu migală o cos și o promovează! Mulțumiri speciale Virginiei Linul, un promotor de marcă al portului popular românesc în țară și în lume!
”, a transmis deputatul Doina Pană.

De altfel, parlamentarul bistriţean a purtat costumul popular, cămaşa sau ţinute brodate manual la o serie de eveimente importante, atât la Guvern, cât şi în Parlament sau la acţiuni private.  

** *

La 24 iunie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Universală a Iei. Comunitatea online "La Blouse Roumaine", fondată de Andreea Tănăsescu, a înaintat la 21 ianuarie 2013 iniţiativa ca iei să îi fie dedicată o zi din an. Prima Zi Universală a Iei a fost organizată în acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, de către comunitatea "La Blouse Roumaine", scrie Agerpres.

Cămaşa, în cadrul portului femeiesc tradiţional românesc, a reprezentat întotdeauna piesa principală, care prin ornamentică, prin calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social-economic şi personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeşe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conştiinţa publică cu prima denominaţie, devenită generică.

Ziua Universală a Iei a devenit în timp un eveniment global, fiind sărbătorită în peste 100 de oraşe, din 50 de ţări din întreaga lume. În 2015, primarul Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraş, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]