Deputatul Stelian Dolha: TVA-ul scade în greutate doar la vecini. La noi rămâne tot gras

Declaraţie politică

Ungaria, ţara cu una dintre cele mai mari cote de TVA din Uniunea Europeană, de 27 %, şi-a scăzut taxa pe valoarea adaugată de la 1 ianuarie 2014 până la 5% pentru carnea de porc. Măsura nu a fost deloc o surpriză, intenţia fiind făcută publică încă de acum câteva luni. Guvernul maghiar, care a operat şi el o majorare substanţială de TVA la 1 ianuarie 2012, în goana după resurse bugetare, dă înapoi după doi ani an şi taie 22 de procente din TVA-ul pentru carnea de porc. Iar motivaţia este protecţia producătorilor interni faţă de asaltul importurilor ieftine, protecţia generală a consumatorilor maghiari si nu în ultimul rând evaziunea fiscală uriaşă din ceea ce experţii numesc frauda din TVA-ul la alimente.

Un alt stat vecin, Bulgaria, a anunţat cam tot de atunci o măsură similară, tot la carne, aplicabilă în cel mai scurt timp. La noi însă, în pofida neliniştii manifestate de industria carnii, a evaziunii recunoscute din domeniu, cifrată cam la 230 de milioane de euro anual şi a declaraţiilor ministeriale explicite nu se întrevede încă nimic concret.

Consecinţele mutării curajoase a guvernului maghiar şi intenţiile materializabile ale vecinului de la sudul Dunarii se vor transmite potrivit principiului domino-ului asupra producătorilor români de carne, dar vor accentua si evaziunea fiscală din ţara noastră.

Unii reprezentanţi ai industriei susţin prăpăstios că produsele maghiare din carne de porc cu un TVA de 5% vor invada piaţa romanească ce practică încă TVA-ul de 24 de procente şi îi va conduce pe mulţi spre faliment. Chiar dacă o asemenea stare de lucruri va aparea cel mult izolat, în judeţele din vecinătatea graniţei cu Ungaria, la nivel naţional măsura nu va afecta, la vedere, importurile corecte.

Aceasta deoarece, schimbul de mărfuri dintre cele două ţări se realizează în baza regulilor comerţului intracomunitar din care este exclusă valoarea TVA-ului naţional. Totuşi experţii avertizează că pe lângă o uşoară ieftinire a cărnii de porc adusă de la vecini, produs care oricum era mai ieftin şi până acum în Ungaria, la producător, putem asista la o explozie a evaziunii fiscale în ţara noastră pe acest sector. Acesta este fenomenul cu adevărat îngrijorător, pe lângă, desigur, preţul final la raft. Conjunctura regională a lăsat şi lasă în offsaid România pe acest sector.

Este adevărat că ţara noastră are acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Ungaria nu. Aşa cum este tot atât de adevărat că atunci când beneficiile sunt cuantificabile în cifre clare şi demonstrate de orice analist, iar presiunea exercitată de măsurile similare ale unor state vecine devine critică, România nu mai are încotro, iar guvernul trebuie să ia taurul de coarne.

Este clar că reducerea TVA-ului la pâine la 9% a fost o gură de oxigen deopotrivă pentru industria de panificaţie cât şi pentru consumator şi a avut rezultate notabile în combaterea evaziunii fiscale. E nevoie să tragem linia urgent şi în sectorul cărnii şi fără prea multe comentarii să punem în balanţa pierderile generate de evaziune bugetului şi mai puţin cum acoperim diferenţele create prin reducerea cotei, pe care oricum, pe ansamblu, România nu reuşeşte să o colecteze decât in proporţie de 57 %.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5