Deschide uşa creştine

prof. CORNEA MIA

     În fiecare an , mergând din casă în casă , în liniştea nopţii de dinaintea sărbătoririi Crăciunului colindătorii reactualizează simfonia Divină a cetelor îngereşti şi cântarea păstorilor ce au vestit Nasterea Domnului. ( Evanghelia Populară)

     Versurile colindelor istorisesc evenimentele întâmplate la Naşterea Mântuitorului lumii . Noi românii cinstim Naşterea Mântuitorului prin colinde care sunt valoare nepreţuită prin originea şi mai ales prin vechimea lor . Colinda este una dintre cele mai vechi  forme de manifestare a folclorului religios românesc .

     Trupa noastă de colindători , de la Liceul Tehnologic Lechinţa , este formată din elevii clasei a IV-a A , îndrumaţi de d-na prof. Cornea Mia , grupa mare de la Grădiniţa cu Program Normal îndrumată de Matei Lavinia Gabriela .

     În ajun de sărbători ne-am gândit să mergem a ura pe la gazdele satului  şi ale oraşului nostru Bistriţa. Fii de ţărani cum ne place nouă să fim numiţi , pentru că părinţii noştri sunt ţarani autentici şi muncitori ai gliei, împreună cu doamnele noastre învăţătoare , am început cu primul om al satului , care ne învaţă cum să negospodărim. Domnul primar Romeo Florian care a schimbat de la rădăcini faţada şi inima comunei noastre Lechinţa , ne-a creat condiţii deosebite pentru a ne desfăşura activitatea noastră foarte importantă, învăţătura. Părinţii noştri ne spun că atunci când erau ei elevi era frig în sălile de clasă , abia puteau citi şi scrie.Avem video proiectoare în fiecare sală de clasă , vedem toate manualele , tot materialul pe care ni l-au pregătit autorii , vă spun că e minunat să vedem autorii fiecărui text literar care ni se adresează nouă în mod direct , nu am mai văzut aşa ceva până acum.

     Mulţumim domnului primar pentru interesul deosebit şi pentru condiţiile noastre de muncă.

     Următoarea persoană foarte importantă după domnulprimar este domnişoara noastră directoare  Baciu Raluca Oana , care este mică de statură , dar să nu uităm că înfiole mici stau esenţe puternice, este atentă cu noi pentru a nu ne lipsi nimic.

     Mulţumim d-şoarei director şi tuturor cadrelor didactice.

     Am continuat la Brutăria Paulaner , căreia îi mulţumim pentru că ne pregăteşte croasante , cozonaci şi pâine, Poliţia care are grijă ca noi să avem o viaţă ferită de evenimente neplăcute atunci când traversăm strada , mulţumim , Fabrica de Lapte care pregăteşte toate produsele lactate de care avem noi nevoiepentru a creşte armonios . Am fost cu uratul şi la Punctul Smurd cărora le mulţumim pentru că stau treji zi şi noapte pentru a le veni în ajutor oamenilor care se simt rău .

În desfăşurareaProiectului de Parteneriat „Copacul Prieteniei „ am continuat colindul cu Biblioteca Judeţeană , unde au venit şi prietenii noştri de la Şcoala Gimnazială Nr 1 , clasa aII-a îndrumaţi de d-na prof. Monia Todea .Biblioteca ne spune că un copil care creşte în lumea cărţilor este asemeni unei flori care creşte în grădina feerică a Naturii Mamă .

      În ciuda progresului rapid al ştiinţei , cartea rămâne nemuritoare în educarea şi formarea personalităţii fiecărui om .

     Aflat în această lume, copilul se regăseşte în lumea jucăriilor(cartea) în care componentele ei sunt conţinuturile viu colorate şi atractive , ori în lumea poveştilor , unde oricine este desprins de lumea realităţiişi atras involuntar de peripeţiile distractive ale personajelor acestora .

     Coordonat pe acest drum şcolarulse obişnuieşte cu gândul că oriunde , oricând şi oricum cartea rămâne cel mai bun profesor al omului .

     La rândul ei biblioteca va trezi în sufletele copiilor curiozitatea şi plăcerea de a parcurge paginile cărţilor , multiple , variate şi pline de învăţături .

     Copiii vor deveni mai responsabili , mai atenţi , mai pregătiţi pentru viitor . Vor descoperi multe din micile(dar esenţiale ) secrete ale vieţii.

     Mulţumim tuturor celor care muncesc la bibliotecă deoarece ne aşteaptă pe noi să mergem să imprumutămcărţi pentru a evolua .

     Colinda noastră a continuat la Şcpala Gimnazială Nr. 1 unde am fost întâmpinaţi cu bucurie de cadrele didactice şi de colegii noştri din cls . a II-a .

Noi dorim să descoperim noi prietenii , să descoperim lumea fascinantă care ne înconjoară în realitatea de lângă noi şi să mai descoperim o altă lume – lumea cărţilor – adică lumea prieteniei.

     Ce este prietenia ?

Dacă picăturile de apă nu ar fi prietene – nu am mai avea râurile şi nu ne-am mai bucura de răcoarea lor;dacăsoarele nu ar fi prietenul plantelor – nu ne-am bucura de parfumul florilor ; dacă lumina nu ar fi prietena boabelor de rouă nu am mai avea prospeţimea dimineţilor ; dacă frunzele copacilornu ar fi prietenenu am vedea verdele pădurii ; dacă ochii noştri nu ar fi prieteni cu cărţile atunci nu am mai vedea bucuria şi fericirea în inimile copiilor (oamenilor) , oamenii nefericiţi sunt cei care nu citesc şi nu evoluează.

     Să ne privim în ochi cu blândeţe , să ne dăm mâinile – şi vom vedea cât de bogaţi suntem căci stăpânim cea mai valoroasă comoară a lumii PRIETENIA .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5