Munţii noştri curaţi, nu curăţaţi

Deşeurile şi organismul uman (2)

Doina Petri, medic, director adj. Direcţia de Sănătate Publică jud. Bistriţa-Năsăud

Faptul că deşeurile ne afectează sănătatea este demonstrat şi de faptul că majoritatea bolilor pe care le contractăm sunt boli datorate factorilor de mediu. De aceea ei se mai numesc şi factori determinanţi ai stării de sănătate. Organismul uman poate funcţiona bine doar într-un mediu curat. Poluarea aerului, a apei, a solului, ne afectează. Pulberile din aer ne îmbolnăvesc aparatul respirator, deşeurile din apă ne afectează toate aparatele şi sistemele pentru că, nu-i aşa, în majoritate, corpul nostru este alcătuit din apă. Deşeurile produse pe sol trec prin intermediul plantelor şi animalelor tot în corpul nostru. La această invazie de compuşi şi substanţe, corpul nostru încearcă să se adapteze… dar cum poate face faţă milioanelor de produse chimice care ne invadează peste tot şi care-şi fac loc în corpul nostru pe toate căile, prin îmbrăcăminte şi produse cosmetice, prin hrană, aer, apă, produse de curăţenie, utilaje şi materiale de lucru, etc…? Trăim într-o “supă chimică”, iar mecanismele noastre de adaptare sunt foarte modeste. Materia vie, deşi plăsmuită din praf de stele, e fragilă şi vulnerabilă. Tot ceea ce intră în corpul nostru trebuie metabolizat, iar pentru asta e nevoie de efort, toate aparatele şi sistemele noastre, inclusiv sistemul nervos, participă la îndepărtarea cât mai grabnică a ceea ce nu-i este folositor. Iar ca o consecinţă a acestui efort, a acestei prelungite, suprasolicitante şi epuizante activităţi de îndepărtare a poluării din organismul nostru apar bolile, acute sau cronice, incapacităţi şi decese premature, de cele mai multe ori evitabile. E nevoie doar de puţină organizare şi raţiune, pentru a da mai multă şansă sănătăţii.
Viaţa fără deşeuri este imposibilă, producem deşeuri zilnic şi în cantităţi uriaşe. Dar în acest “antropism” să fim măcar conştienţi de ceea ce producem, de cum producem şi de faptul că trebuie să ne străduim mai mult în raport cu natura, căreia e preferabil mai degrabă să îi cerem ajutorul decât să o înfruntăm. Aşa că e nevoie de mai multă responsabilitate în producerea deşeurilor, în locul şi felul în care le îndepărtăm, le depozităm. O hârtie, un muc de ţigară... aruncate la întâmplare pe drum, devin, mai devreme sau mai tîrziu... praf, iar praful acela intră în plămânii noştri (ai copiilor, nepoţilor noştri...) nu ca o răzbunare ci ca un răspuns. Şi chiar dacă, un atom din acel praf, vine din praful de stele, de data asta, îndepărtata şi minunata stea nu e acolo pentru plăsmuirea vieţii ci mai degrabă pentru frânarea ei. Dacă în cuptorul stelelor s-au clădit atomi care au dat naştere vieţii, e bine ca acţiunile noastre să aibă acelaşi scop, să fie în aceeaşi direcţie, să facem lucruri în favoarea noastră, în favoarea naturii, să gândim şi să fim precauţi şi responsabili, să fim conştienţi în puterea de a modifica şi schimba natura, dar această schimbare să fie una benefică şi pentru ea, şi pentru noi.
Respectându-ne pe noi, respectăm natura! Respectând natura, ne respectăm pe noi!

Acest text este cuprins în Broşura cu titlul RESPECTAŢI NATURA! editată în cadrul proiectului MUNŢII NOŞTRI CURAŢI, NU CURĂŢAŢI! al Clubului Lions Bistriţa, cofinanţat de Consililul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Proiectul a fost conceput urmare a constatării triste că unor semeni de-ai noştri nu le pasă, sunt indiferenţi la mediul înconjurător, aruncă sau lasă ambalaje şi alte gunoaie, oriunde şi peste tot! Suntem convinşi că cititorii acestui articol nu fac asemenea fapte... Dar, credem că trebuie să fim mai implicaţi, să luăm atitudine!
S.H., Clubul Lions Bistriţa, 08.2016

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5