Sfatul medicului specialist

Despre boala varicoasă

          Pentru a depista insuficienţa venoasă cronică trebuie să fiţi atenţi la următoarele simptome care nu sunt normale şi, ca atare, trebuie anunţat medicul. Insuficienţa venoasă cronică trebuie depistată la timp şi tratată. Aveţi uneori, seara, senzaţia de picior greu, aveţi uneori, seara, senzaţia de picior umflat; sunt uneori gleznele dumneavoastră îngroşate sau umflate; se întâmplă să simţiţi crampe musculare la nivelul gambelor; aveţi uneori senzaţie de arsură la nivelul picioarelor? Toate acestea sunt simptome ale insuficienţei venoasă cronică.

          Pentru a îmbunătăţi circulaţia venoasă, vă adresăm câteva sfaturi pe care ar trebui să le urmaţi întocmai. Faceţi cât mai multă mişcare. Dacă activitatea zilnică presupune o perioadă lungă de imobilizare, faceţi scurte pauze în care să vă mişcaţi, mişcări circulare ale picioarelor. Masaţi-vă picioarele cât puteţi de des, de la gleznă câtre genunchi, fiindcă în felul acesta ajutaţi întoarcerea venoasă. E bine să purtaţi haine lejere, evitaţi corsetele, pantalonii strâmţi, curelele prea strânse sau ciorapii cu bandă foarte strânsă. De asemenea, purtaţi pantofi comozi, se recomandă folosirea unor pantofi cu toc de 3-4 cm. Este recomandat ca înainte de culcare să efectuaţi câteva mişcări de pedalare. Pe timpul nopţii, este bine să aveţi picioarele ridicate cu 10-15 cm faţă de planul patului pentru a ajuta circulaţia venoasă.

          Senzaţia de picior greu, picior umflat, furnicătură, durerea sau umflarea picioarelor, chiar dacă apar doar seara şi dispar dimineaţa, nu sunt normale. Acestea sunt semne incipiente ale insuficienţei venoase cronice, stadiu în care puteţi beneficia de tratament foarte eficient care produce remisiunea bolii.

          Cum ştim dacă avem insuficienţă venoasă cronică? Unul din părinţi a suferit de boală venoasă; pentru femei luaţi sau aţi luat contraceptive; aveţi senzaţia de picioare grele sau umflate sau vă dor uneori picioarele; aveţi varice sau ulcer venos? Dacă aveţi unul sau mai multe din aceste simptome şi semne  menţionaţi cânt sunt mai accentuate: la sfârşitul zilei, după stat în picioare o perioadă mai lungă, după şedere prelungită, vara, după baie caldă etc. După completarea acestui formular, e bine să vă adresaţi medicului pentru a vă face recomandările necesare.

Dr. Dănuţ Cocoi,

Medic primar cardiolog

Doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]