Despre post, rugăciune şi spovedanie la Marţea Gândirii Creştine

Prof. Florin I. Bojor
Martea Gandirii Crestine cu Chiril de la Parva

Martea Gandirii Crestine cu Chiril de la Parva

Despre post, rugăciune şi spovedanie cu părintele Chiril de la Parva şi părintele Gavril de la Piatra Fântânele.

Marţea Gândirii Creştine, seara duhovnicească a Bistriţei a debutat de 2 săptămâni cu 2 conferinţe de introducere în Postul Mare din 2014.

Cea dintâi conferinţă din 11 martie 2014 l-a avut ca invitat pe părintele Chiril de la Parva care a analizat practica postului şi a rugăciunii. Stareţul de la mânăstirea Rebra-Parva a argumentat printr-un discurs fluent şi prin ultilizarea exemplelor biblice (Moise, Ilie, Iona, Ioan Botezătorul şi Iisus Hristos) necesitatea conlucrării dintre post şi rugăciune. Fără de rugăciune postul se transformă în dietă; iar postul nu este înfometare, ci ajutarea voinţei spre schimbare prin întărirea rugăciunii. Astfel e nevoie de echilibru şi dreaptă socotinţă în administrarea acestor practici religioase care ne ajută să trecem peste ispitele lăcomiei, mândriei, vicleniei, desfrânării, etc. Tentaţii care în momentul dorinţei noastre de schimbare devin tot mai acute, iar postul şi rugăciunea sunt exerciţii eliberatoare din capcanele patimilor.

Martea Gandirii Crestine cu Gavril de la Piatra Fantanele

Martea Gandirii Crestine cu Gavril de la Piatra Fantanele

Cea de-a doua conferinţă a fost susţinută de către părintele Gavril de la Piatra Fântânele, marţea trecută, 18 martie 2014. Cu un limbaj clar, pragmatic şi apropiat de priceperea auditoriului, oratorul creştin a răspuns la întrebările fundamentale cu privire la taina mărturisirii: De ce?  Pentru ce? Cum? Ce să ne preocupe? Taina spovedaniei răspunde dorinţei de a căuta adevărul şi a înţelege binele şi răul din faptele noastre. De asemenea, ea ne direcţionează spre conştientizarea stării de păcat, fiind baia de spălare spirituală a păcatelor noastre, după cuvântul din Apocalipsă: Fericiţi cei ce spală veşmintele lor ca să aibă stăpânire peste pomul vieţii şi prin porţi să intre în cetate! (Apoc. 22, 14)

Duhovnicul din Pasul Tihuţa a clarificat multe dintre controversele din jurul sacramentului spovedaniei, în special cele cu privire la canon. Practică religioasă care nu este o pedeapsă, ci un medicament de îndreptare duhovnicească. Astfel, preotul confesor trebuie să găsească echilibrul necesar pentru ca penitentul să nu cadă în deznădejde, dar nici să relativizeze morala.

Şi de această dată, evenimentele s-au bucurat de audieri de pricesne creştine interpretate de cântăreţele Maria Condrea şi Maria Blaga, iar biserica numită generic la Coroana din Bistriţa s-a umplut de creştini dornici de a cunoaşte şi înţelege tainele şi practica credinţei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5