Despre Wonderland, cu dragoste!

Vom avea una bucată pârtie la o aruncătură de băț de Bistrița. Buuun! Ce facem cu ea, acum dacă tot vorbim de încălzire globală și ierni din ce în ce mai lipsite de zăpadă. Punem tunurile în funcțiune și atât? Cât pot ele să ducă, dacă iarna nu mai e iarnă? Ne îndatorăm pentru un moft?
Promis de primarul Ovidiu Crețu încă de pe vremea când era candidat la primul său mandat, Wonderland a stârnit atât de multe discuții, controverse, pasiuni încât am ajuns ca în loc să ne luminăm ce și cum e cu proiectul ăsta, am ajuns să fim și mai nedumeriți. Cu atât mai mult cu cât primarul în funcție, candidat pentru un nou mandat în fruntea administrației locale, vine și ne vorbește iarăși despre el. Ba, în plus, l-a făcut pe unul dintre oamenii din echipa sa, respectiv pe Andrei Kozuk, director în cadrul uneia dintre cele mai mari companii din zona industrială a Bistriței, să creadă atât de mult în acest proiect încât acesta l-a ”adoptat” pentru a-l susține și a-i urmări implementarea până când îl vedem transpus în realitate. Ce a avut de spus primarul despre proiect am cam auzit, dar să vezi un tânăr foarte bine cotat profesional că ia în brațe un proiect controversat te cam pune pe gânduri. Ce îl determină pe Andrei Kozuk să facă acest lucru? Faptul că e într-o echipă și simte nevoia să arate asta? Sau nu îndrăznește să i se opună lui Ovidiu Crețu?
Ei bine, nici una dintre variante nu este valabilă în cazul lui Andrei Kozuk. Pragmatic din fire și obișnuit să vadă orice investiție strict din punct de vedere economic, Andrei Kozuk, consilier local PSD și candidat pentru un nou mandat în forul legislativ, face lumină în ”cazul” Wonderland:
1. Wonderland nu înseamnă doar o pârtie de schi pe care o vom putea folosi în cel mai fericit caz vreo 2 luni pe an. Wonderland este un complex de sport și agrement, făcut pe 274 de hectare. Aici vor intra, pe lângă pârtia de schi - ancora de iarnă, Aquapark - ancora de vară, o grămadă de terenuri de toate tipurile, de tenis, de volei, de fotbal, o Sală Polivalentă, patinoar acoperit, teren de golf, hipodrom, piste pentru bicilete, BIKE Park și multe altele. E aprobat un plan urbanistic zonal care cuprinde toate aceste elemente. Ele pot fi și modificate, pentru a aduce îmbunătățiri. Municipalitatea se ocupă de trei elemente principale: pârtia de schi, Aquapark-ul și utilitățile în zona respectivă. Toate acestea sunt în diferite stadii de lucru.
2. Infrastructura realizată pentru funcționarea pârtiei de schi va putea fi folosită și vara. Cum? Printr-un parteneriat public-privat, unde Primăria vine cu infrastructura, un investitor sau mai mulți pot crea oportunități de agrement inedite, cum ar fi sanie sau bob pe șină, care folosește traseul pârtiei. Sania respectivă este transportată cu telescaunul în sus. Pe timpul iernii șina poate fi demontată sau să fie făcută undeva la marginea pârtiei pentru că la Bistrița există avantajul că e pârtia foarte largă, cu o lățime medie de 60 de metri. O altă variantă ar fi cartul fără motor. Acesta este transportat în vârful dealului cu telescaunul, iar de acolo coboară pe alei pietruite și are marele avantaj că nu poluează.
3. Ne vor sufoca datoriile făcute pentru realizarea Wonderland? Nici vorbă. Bistrița este unul dintre orașele cu cel mai mic grad de îndatorare din România. E adevărat că în exercițiul financiar european 2007-2013 mare parte dintre investițiile din Wonderland puteau fi realizate din finanțări nerambursabile, dar trenul a fost pierdut din două cauze mari și late: situația terenului nu a fost reglementată decât când era prea târziu să mai aplici pentru vreo finanțare europeană și votul politic negativ din Consiliu local, care a condus la întârzierea adoptării studiilor și proiectelor tehnice necesare întocmirii documentației. Acum, astfel de investiții nu se mai finanțează, pentru că s-au schimbat prioritățile.
4. O administrație publică serioasă trebuie să se gândească la toate nevoile cetățenilor săi. Bistrițenii au nevoie nu numai de infrastructură, locuințe, ziduri. Bistrițenii au nevoie, la fel ca toți oamenii din lumea civilizată, de locuri de agrement, de relaxare, de infrastructură pentru practicarea sportului. Iar pentru că plătesc taxe și impozite la bugetul local, e firesc ca toate acestea să fie făcute de administrația publică. Privații vin doar să completeze ceea ce face statul!
Ăsta e Wonderland în accepțiunea lui Andrei Kozuk. Care va ține cu dinții de acest proiect pentru a-l vedea transformat în realitate!
Material de propagandă electorală difuzat de SC CPE Răsunetul SRL, la comanda Partidului Social Democrat Bistriţa-Năsăud, Cod Unic de Identificare atribuit de AEP: 21160002

Comentarii

01/06/16 08:47
vizitator

Aqualand in Wonderland si partie de schi la soare sunt ideile fixe si costisitoare ale unui primar mediocru si fara orizont in probleme edilitare. Cat despre partia de schi trebuie stiut ca temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de numai 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de doar 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare putea fi luata in considerare.
Apoi , de ce sa cheltui banii cu un complex acvatic pe pasunea din Unirea cand un astfel de complex ar putea fi facut cu mai mult folos fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi puse in valoare si resursele de apa sarata disponibile, dupa modelul celor de la Baile Figa, unde primarul Becleanului, un om cu viziune si vointa a reusit sa faca din lacurile sarate o adevarata minune. De fapt, primarul Cretu toaca bani publici pe proiecte fara nici o perspectiva de care de care nu se apropie nici un investitor si pana la urma se alege praful. De altfel,in urma cu cativa ani, insusi primarul Cretu, promitea ca Slatinita va deveni o statiune balneara precum cea de la baile Figa.
Argumentul ca Bistrița este unul dintre orașele cu cel mai mic grad de îndatorare din România, nu justifica cresterea gradului de indatorare pentru tot felul de idei tampite.
Este halucinanta afirmatia unui tanar din PSD, ca "Privații vin doar să completeze ceea ce face statul!". Aceasta demonstreaza inca odata ca PSD-ul este un partid nereformat, contaminat de doctrina comunista.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5