DIABETUL – O MARE PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA!

In ultimii 10 ani, numarul persoanelor cu diabet zaharat de tip II s-a dublat, provocand presiuni financiare uriase bugetelor statelor lumii ,alterarea calitatii vietii, si multa suferinta atit persoanelor afectate cat si familiilor lor. OMS trage un mare semnal de alarma,daca nu se vor lua masuri atat la nivel de stat, cat si de fiecare in parte,se va ajunge la o situatie extreme de grava.

Persoanele suferinde de diabet sunt de 6 ori mai expuse unui prim atac de cord, iar probabilitatea de a muri de boli de inima este de 3 pina la 8 ori mai mare decit la cei fara diabet.

A avea grija de stilul nostru de viata poate fi de mare ajutor. Adoptarea unui stil de viata sanatos poate face o diferenta uimitoare intre sanatate sau boala,intre moarte sau bucuria de a trai alaturi de cei dragi,a-ti vedea nepotii si eventual stranepotii crescind.

Astazi, multe persoane ies invingatoare in lupta cu diabetul: cum se poate obtine acest lucru?… Modificandu-ne stilul de viata intr-o maniera care sa promoveze sanatatea.

Un mare numar de centre de tratament ale diabetului au demonstrat fara nici o indoiala ca majoritatea diabeticilor de tip II isi pot normaliza nivelul zaharului sanguin, deseori in curs de saptamani, adoptand un regim alimentar foarte sarac in grasimi si bogat in fibre, asociat cu un program de exercitii fizice.

Scaderea din dieta a proportiei de grasime, ulei si untura joaca un rol crucial. Se declanseaza astfel un proces complicat prin care se deblocheaza incetul cu incetul insulina, efectul fiind deseori , normalizarea spectaculoasa a zaharului sanguin. In cele mai multe cazuri un dibetic de tip II, care-si reduce aportul de grasimi pana la 10-15% din totalul ratiei calorice zilnice, reuseste sa-si normalizeze nivelul zaharului sanguin in mai putin de opt saptamani.

Cresterea consumului de alimente naturale, bogate in fibre, ideal cat mai putin prelucrate joaca de asemenea un rol important in stabilizarea zaharului sanguin.

Atunci cand alimentele sunt consumate fara fibrele pe care in mod normal le contin, nivelul zaharului sanguin poate prezenta cresteri nepermis de mari.

Alimentele bogate in fibre, netezesc fluctuatiile zaharului sanguin si stabilizeaza nivelul energiei disponibile.

Exercitiul fizic activ, are un efect asemenea insulinei, prin aceea ca “arde combustibilul” (zaharul din sange si acizi grasi) mai repede.

Deseori tot ceea ce este necesar pentru reducerea la normal a nivelului zaharului din sange este normalizarea greutatii corporale. Acest lucru este usor de dobandit in conditiile adoptarii unei diete sarace in grasimi si bogate in fibre si a unui program de exercitii fizice regulate.

O substanta folosita cu succes in temperarea diabetului este deja vedeta “omega 3”. Semintele de in sunt foarte bogate in aceasta substanta, astfel ca folosite in cantitati mici in alimentatie, maresc reactia organismului la insulina, micsorand totodata colesterolul si trigliceridele din sange si intarind de asemenea sistemul imunitar. O alta sursa importanta de acizi grasi Omega 3 este uleiul de peste si pestele gras. Asociatiile Americane ale diabetului si inimii, dupa teste clinice riguros controlate,recomanda consumul de peste gras avind ca effect reducerea probabilitatii formarii de cheaguri sanguine ce conduc la atacuri de cord si accident vascular cerebral.

Fiindca saptamina viitoare este ZIUA MONDIALA IMPOTRIVA DIABETULUI si se apropie si postul (care poate fi un important suport spiritual) ne-am gindit sa va reamintim toate aceste lucruri nefiind niciodata prea tirziu sa facem marea schimbare in bine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5