Dialog cultural între generaţii

Dascălii de la Şcolala Generală „Mihai Eminescu” din Năsăud, obişnuiesc ca în prejma sărbătorilor de iarnă, să-şi invite colegii de ieri, adică pensionarii şi să colinde împreună, edificând lent o prietenie şi o stimă care încă se mai păstrează.
Spiritul de respect faţă de colegii lor de ieri este definit de o atitudine nouă privind comunicarea şi cooperarea interpersonală şi intelectuală, o atitudine constructivă în plan social şi cultural, totul în favoarea emancipării breslei dăscăleşti ce încă se află în plină activitate. An de an au loc astfel de întâlniri prin care se urmăreşte înlăturarea invidiei, a viciului şi a patimei prin metode colegiale de menţinere a echilibrului mental şi emoţional, a sănătăţii fizice şi psihice şi a stăpânirii de sine. Prin întâlnirile colegiale se dovedeşte din partea tuturor dascălilor o stare de calm şi linişte.
În preajma sfintelor sărbători, întâlnirea cu copiii, cu părinţii şi preoţii locali se restabileşte comuniunea cu Dumnezeu prin voia Lui cea bună, plăcută şi desăvârsită având toţii în suflet gândul bun care era şi în Isus Hristos.
S-a respectat îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Să vă transformaţi prin înnoirea minţii voastre ca să puteţi dobândi voia lui Dumnezeu cea bună, plăcută şi desăvârşită. Să aveţi în voi gândurile care erau şi în Mântuitor”.
Au apărut pe scena din clubul şcolii grupuri de colindători anunţaţi de doi elevi isteţi, având rolul de prezentatori – Dana Iftimie şi Paul Mureşan, care au adus prin cuvândul lor mesaje ce purifică suflete. Colindătorii, elevi ai şcolii gazdă, Clubul Elevilor, Şcoala specială „Lacrima” cât şi grupul de colindători în engleză, precum şi micuţul Fodorca cu vioara sa năstruşnică, au mijlocit reuşitele serii cultural-religioase.
Mesajele trasmise de formaţiile de copii, de corul dacălilor condus de Lenuţa Sidor şi corul din Parohia nr 2 condus de Dumitru Buhai, au fost mesaje de iertare, de luptă cu viaţa şi întărirea speranţei de mai bine.
Toţi artiştii de pe scena din clubul şcolii au dovedit că sunt capabili să dăruiască altora bucurii, iar cei prezenţi, generatiile de dascăli s-au simţit din nou copii, bazându-se pe intimitatea relaţiilor cu Dumnezeu şi cu speranţa de a trăi călăuziţi de valorile moralei creştine – Credinţa, Spranţa şi Iubirea.
Felicităm organizatorii, directorii şcolii Mărioara Secheli, Bidică şi Roman cât şi instructorii formaţilor: Maria Gonda, Copil, Bianca Borşa, Fodorca, ce ne-au oferit o seara cu trăire calmă şi satisfacţii depline.
Să încercăm să readucem Muguraşii pe scenă, ca păstrători ai tradiţiilor şcolii care timp de câteva decenii au descoperit sute de talente predându-şi ştafeta unii altora spre a dura în timp.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5