Diana Morar (PNL): De ce nu și-a făcut din nou treaba ADI Deşeuri? Competiţia asigura transparenţa

Avocatul Diana Morar, copreşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PNL, explică, într-o postare pe o rețea de socializare, modul cum trebuia să se desfășoare procedura de achiziții publice pentru prestarea serviciului de salubrizare la nivelul județului. În opinia sa, publicarea acelui anunț determina concurență și implicit tarife mai mici pentru cetățeni.

„Deci, trebuia anunţ, ca să fie legală procedura!
De ce trebuia? Pentru că există doar două excepţii când nu se cere un astfel de anunţ: una e când doar un anume furnizor poate presta un anumit serviciu cu particularităţi unice, ceea ce nu e cazul. Cea de a doua excepţie se referă la existenţa unei stări de urgenţă, care îţi permite să atribui contractul prin negociere directă fără anunţ prealabil. Presupun că aici a încercat "cu măestrie" să se încadreze ADI Deşeuri când "s-a grăbit" să se predea cu arme şi muniţii în braţele Supercom, fără să mai consulte pe nimeni.Dar, cum graba strică treaba, au omis să citească excepţia până la capăt. Au citit "stare de urgenţă" şi au zis, asta e! Ghinionul stătea ascuns după virgulă, însă! Se cere ca starea de urgenţă sa nu fie imputabilă autorităţii contractante, ci să fi fost determinată de imprevizibil. Serios? Dar de "ruperea" contractului cu Vitalia cine răspunde prin instanţă? Nu autoritatea contractanta, adică ADI Deşeuri? E de domeniul imprevizibilului?”,
susţine Diana Morar.

Potrivit acesteia, mai trebuiau îndeplinite trei condiţii care sa activeze excepţia, „condiţii pe care, ce să vezi, Supercom nu le îndeplineşte pe niciuna pentru a beneficia de negociere directa fără anunţ”.

„Astfel, cele trei condiţii cumulative sunt: Supercom să fi fost contractantul iniţial, ceea ce nu e, să fie vorba de servicii sau lucrări suplimentare ce rezultă din implementarea serviciilor iniţial contractate, ceea ce nu e cazul, căci vorbim de servicii principale şi valoarea acestor adiţionale ce urmează a fi atribuite fără anunţ să nu depăşească 20% din valoarea contractului iniţial, ceea ce iar nu poate fi vorba, atâta timp cât nu există acel contract iniţial. Deci, o fi fost stare de urgenţă decretată de prefect, dar nu era de ajuns! Trebuia anunţ!”, menţionează avocatul liberal.

Diana Morar explică şi de ce trebuia publicat acel anunţ buclucaş şi care erau avantajele participării mai multor firme la licitaţie. „De ce trebuia anunţ? Simplu: ca să nu atribui discreţionar acest serviciu, pe limba noastră ca să nu ajungem iar la mâna vreunei firme unice care să ne dea ţepe pe faţă şi să ne mărească tarifele cu mâinile noastre ridicate votând în for legal că suntem de acord cu ţeapa!
De ce era bun anunţul?  Simplu: pentru că permitea participarea mai multor furnizori de profil, competiţia asigurând transparenţa şi eliminarea suspiciunilor că s-ar fi atribuit serviciul unei firme clientelare!
De ce nu şi-a facut DIN NOU treaba ADI Deşeuri? Vă las pe voi să găsiţi răspunsul corect!
”, concluzionează Morar.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5