Diana Morar: PNL solicita dezbatere publică pe proiectul de modernizare a Pieţei Centrale. Ideea nu este de respingere a proiectului, ci de a-l corela cu necesităţile cetăţenilor

Consilierul municipal Diana Morar, preşedintele Organizaţiei de Femei a PNL Bistriţa-Năsăud,  a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că formaţiunea pe care o reprezintă „nu este împotriva proiectului de modernizare a Pieţei Centrale, însă PNl îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lucrările de mântuială care vor fi puse în operă de administraţia PSD, aşa cum deja ne-am obişnuit”. Av. Diana Morar a menţionat că PNL este pentru păstrarea elementului care dă unicitate Bistriţei şi a pus-o pe „harta frumosului”, respectiv verdeaţa şi arborii din zona centrală”.

         „Constatăm că deşi este o modă să vedem alte oraşe medievale deschise, totuşi nu trebuie să gândim la infinit că vom imita alte exemple din diferite locuri şi culturi, pentru simplul fapt că noi nu ne putem compara nici cu Braşovul, nici cu Sibiul, nici cu Oradea, nici cu Tokyo, nici cu Milano, nici cu oraşe greceşti. PNL este împotriva kitsch-ului adoptat în ultimii ani în proiectele urbanistice puse în scenă de PSD în municipiul Bistriţa. Noi suntem datori să păstrăm unicitatea oraşului nostru şi să o ducem mai departe ca moştenire pentru copiii noştri”, a declarat consilierul liberal.

         Av. Diana Morar a anunţat că PNL va solicita Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud un punct de vedere în care să se precizeze expres „dacă şi în ce mod se respectă sau nu procedura de avizare a proiectului în cauză, precum şi dacă proiectul respectă rigorile legii în privinţa păstrării mediului din acel perimetru”.

         „Totodată, vom solicita executivului local municipal să pună la dispoziţie o copiei a fişei spaţiului verde localizat în Piaţa Centrală, înregistrat în Registrul de evidenţă a spaţiilor verzi din municipiul Bistriţa. În cazul inexistenţei acestei fişe să ne indice componenţa Comisiei cu rol de monitorizare a spaţiilor verzi din municipiul Bistriţa, constituită prin dispoziţia primarului în baza art. 19 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare a Legii 24/2007 republicată, precum şi persoanele care se fac vinovate de încălcarea obligaţiile specifice prevăzute de lege în privinţa întreţinerii permanente şi actualizării permanente de evidenţă a spaţiilor verezi, prin introducerea de spaţii noi existente. (...) Ne punem întrebarea cum s-au dedus cheltuielile cu întreţinerea spaţiului verde, şi a celui de pe Independenţei şi a celui din faţa Primăriei, raportat la faptul că în Cartea Funciară ele apar drept curţi, construcţii şi utilităţi”, a precizat alesul municipal.

         Av. Diana Morar a solicitat în temeiul Legii 52/2003 republicată privind transparenţa decizională ca acest proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului de modernizare a Pieţei Centrale să fie supus dezbaterii publice pentru a da posibilitatea cetăţenilor afectaţi în mod direct de a-şi prezenta opiniile, amendamentele şi propunerile. „Aceasta este motivat de faptul că sunt suficiente neclarităţi care s-au iscat cu privire la acest proiect, sunt multe voci publice care susţin menţinerea spaţiului verde în proiect, deci se impune într-un fel modificarea acestui proiect. Ideea nu este de respingere a proiectului, ci de a corela acest proiect în concordanţă cu necesităţile cetăţenilor şi cu respectarea legii şi a tuturor normelor care protejează mediul înconjurător, pentru binele tuturor”, a argumentat consilierul liberal.

Nu în ultimul rând, Diana Morar a făcut referire la prevederile legale de protejare a tăierii pentru anumite specii de arbori precum castanul, teii, salcâmul, arţarul, mesteacănul. Mai mult, această dezbatere ar fi impusă şi de faptul că în spaţiul public au apărut diferite variante ale proiectului, inclusiv mai multe planşe cu spaţii înverzite.

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5