Din 18 februarie, toate maşinile de gunoi merg la Tărpiu

*o firmă din Prahova va gestiona depozitul ecologic

 

SC VITALIA Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL din Boldeşti Scăeni, judeţul Prahova, şi-a adjudecat contractul de „Delegare prin Concesionare a Gestiunii Serviciului Public de Management și Operare a Centrului Integrat de Management al Deșeurilor Tărpiu”.

Contractul a fost semnat vineri de către președintele Consiliului Județean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi preşedintele companiei, Octavian Morariu, cunoscut bistriţenilor în calitate de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

          A trecut mai bine de un an de la recepţionarea depozitului ecologic, care a rămas nefuncţional, tocmai pentru că nu a fost stabilit operatorul. Acum, reprezentanţii firmei contractoare dau asigurări că acesta va deveni operaţional din 18 februarie, când primele maşini cu deşeuri vor putea fi descărcate aici. Într-o primă etapă, la Tărpiu vor fi angajate circa 30 persoane – “oamenii locului” – care vor fi instruiţi în centrele pe care firma din Prahova deja le gestionează.

 

***

Emil Radu Moldovan: Contractul are o durată de 20 ani. Redevenţa anuală nu va fi mai mică de 200.000 euro

 

          Nu mai puţin de opt firme şi-au transmis documentaţiile  pentru câştigarea acestui contract, finalmente fiind aleasă oferta cea mai avantajoastă din punct de vedere economic şi tehnic. SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL s-a clasat pe primul loc la ambele capitole. Cu toate acestea, licitaţia a fost contestată de trei firme, finalmente, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor dând câştig soluţiei date de CJ BN.

          În fapt, obiectul concesionării este operarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu (comuna Dumitra) – staţia de sortare, staţia de compostare şi depozitul de deşeuri, dar şi monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme închise definitive de la Bistriţa, Sângeorz Băi şi Năsăud, în schimbul unei redevenţe.

Durata contractului este de 20 de ani, de la data intrării în vigoare a contractului. “Depozitul de la Tărpiu are o capacitate totală de circa un milion de metri cubi în cele patru celule. Durata de viaţă a primei celule este de 5-6 ani, cu o capacitate de 300.000 metri cubi. În 2015 este prevăzută începerea construcţiei celei de a doua celule, în 2021- a treia celulă, iar în 2026 - a patra celulă”, a precizat Radu Moldovan.

Potrivit preşedintelui Moldovan, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va primi o redevenţă de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 euro. Fondurile primite ca redevenţă, dar şi impozitul pe profit se vor constitui într-un fond de dezvoltare pentru construcţia altor celule ale depozitului de la Tărpiu, pentru realizarea unor investiţii eco.

          Această procedură este organizată în cadrul proiectului “Sistem integrat al deşeurilor solide în Bistriţa-Năsăud”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, a cărui valoare eligibilă a este de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, restul de 2% reprezentând contribuţia beneficiarului prin bugetele autorităţilor locale.

 

Tarife mici de depozitare la Tărpiu

          Preşedintele Radu Moldovan a dat publicităţii şi o parte din tarifele cui care firma din Prahova a câştigat licitaţia. La prima citire şi vedere, sunt mici, de unde o fi profitul? Probabil, din reciclare prin aplicarea de noi tehnologii, aşa cum au dat de înţeles şi reprezentanţii firmei antreprenor.

          Astfel, tariful pentru preluarea deşeurilor municipale reziduale în vederea depozitării, de la 61 lei (fără TVA)/tonă cât era estimat, s-a ajuns la 42,82 lei (fără TVA)/tonă. Pentru deşeurile biodegradabile care vor fi compostate, de la 31 lei/tonă s-a câştigat cu 0.10 lei, în timp ce pentru deşeurile reciclabile colectate separat în vederea sortării, de la 27 lei/tonă, cât a estimat Consiliul Judeţean, s-a finalizat la tariful de 0,10 lei/tonă.

Odată ce vor intra pe poartă, maşinile care transportă gunoiul vor fi cântărite. Deşeurile mixte, compactate, ajung în depozitul ecologic; deşeurile colectate selectiv – hârtie/carton, sticlă şi PET-uri - vor fi preluate de staţia de sortare, cu o capacitate de 13.000 tone/an; nu în ultimul rând, “deşeurile verzi” vor merge spre staţia de compostare, cu o capacitate de 12.000 tone/an, unde vor fi transformate în gunoi, care va fi ulterior valorificat ca îngrăşământ în agricultură.

 

 

 

Toate autorităţile locale vor fi obligate să depoziteze deşeurile la Tărpiu

          Emil Radu Moldovan a anunţat că de la data la care Centrul Integrat de Management al Deşeurilor Tărpiu va deveni operaţional, toţi operatorii de salubrizare din toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului sunt obligaţi “să descarce” maşinile la depozitul ecologic. Este o obligaţie asumată în proiect, la care primăriile şi-au dat acceptul atunci când s-au înscris în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară.

          În ceea ce priveşte colectarea, selectarea operatoruilui unic este deocamdată în licitaţie. La finele lunii ianuarie, vor fi deschise ofertele, însă procedura de evaluare ar putea dura chiar şi jumătate de an.

 

 

Octavian Morariu: Investiţiile sunt mari, profitabilitatea activităţii este una pe termen lung

          Preşedintele companiei prahovene, Octavian Morariu, a ţinut să precizeze din capul locului că SC Vitalia Servicii pentru Mediu  Tratarea Deşeurilor SRL are expertiza necesară, pentru că mai operează în alte două locaţii de acest gen din judeţul Prahova.

“Ne-am câştigat dreptul de a gestiona depozitul de la Tărpiu, prin licitaţie publică. (…) Avem o moştenire în ceea ce priveşte competenţele, dar şi în ceea ce priveşte rigoarea, felul în care colabotăm cu partenerii noştri. De ce este necesară această rigoare? Pentru că termenul contractului este pe 20 ani, iar investiţiile sunt mari, iat profitabilitatea unei astfel de acţiuni se previzionează pe termen lung”, a declarat Morariu.

Acesta a anunţat că firma se va mobiliza în Bistriţa-Năsăud astfel încât în 18 februarie să devină operabil depozitul de la Tărpiu, mai ales că proiectul trebuie să recupereze …timpul pierdut.  

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5