Din noiembrie, amenzi de până la 4.000 de lei pentru neechiparea maşinilor cu anvelope de iarnă

Conducătorii auto nu vor mai putea circula pe drumurile publice, în perioada noiembrie - martie, dacă nu îşi echipează autovehiculele cu anvelope de iarnă.

De pe data de 1 noiembrie, sunt aplicate prevederile Ordonanţei 5/2011 care stipulează sancţionarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă, cu reţinerea talonului auto şi amendă de până la 4.000 lei.

Deşi vremea este încă frumoasă, până luna viitoare se poate schimba radical, astfel că şoferii, dacă nu vor să fie amendaţi, trebuie să-şi doteze maşinile cu pneuri de iarnă.

Actul normativ stabileşte că neechiparea cu anvelope de iarnă, precum şi cu lanţuri în cazul vehiculelor de transport de marfă de peste 3,5 tone şi a celor de transport de persoane cu peste nouă locuri, atrage reţinerea talonului auto şi a unei amenzi cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei.

Sancţiunile cuprind amenda, la care se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor ca urmare a nedotării corespunzătoare a maşinilor. De asemenea, cauciucurile all-seasons sunt acceptate ca fiind anvelope de iarnă.

Ordonanţa permite utilizarea lanţurilor antiderapante, însă numai pe drumurile acoperite de zăpadă, iar dacă sunt folosite pe celelalte suprafeţe, şoferii riscă amenzi pentru deteriorarea carosabilului.

Actul normativ stipulează aplicarea de către reprezentanţii Registrului Auto Român a sancţiunilor referitoare la starea tehnică a autovehiculelor comerciale, în cazul controalelor tehnice efectuate de RAR împreună cu Poliţia.

test2

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]