Din pădurile bistriţene, statistic, într-un an a dispărut doar un râs

•Efectivele de urşi, lupi şi pisici sălbatice, în creştere

Acţiunea de evaluare la speciile strict protejate de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică a ajuns la final. „În urma observaţiilor efectuate în teren a fost inventariat un număr de 454 exemplare din specia urs, 230 lupi, 72 râşi, 315 pisici sălbatice, comparativ cu anul 2012 când au fost observate 448 exemplare din specia urs, 227 lupi, 73 râşi, 306 pisici sălbatice”, precizează directorul executiv Sever Roman de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Evaluarea efectivelor de specii protejate a fost realizată de către cei 24 de gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza judeţului în baza unui program prestabilit de către aceştia, conform metodologiei de evaluare transmisă de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. La aceste acţiuni, pe lângă gestionarii fondurilor de vânătoare şi personalul de specialitate, au participat şi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud.

Potrivit sursei citate, din numărul maxim de intervenţie repartizat pentru judeţul Bistriţa-Năsăud pentru sezonul de vânătoare 2012 - 2013, conform Ordinului nr. 3456/2012 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică, la nivelul judeţului au fost recoltate 31 exemplare dintre care opt exemplare urs, zece exemplare lup, 13 exemplare pisică sălbatică.

Odată cu centralizarea la nivel de judeţ a datelor privind evaluarea speciilor protejate s-au făcut şi propuneri cu privire la nivelul maxim de intervenţie pentru speciile urs brun, lup şi pisică sălbatică, pe fonduri de vânătoare şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 15 mai 2013 -14 mai 2014.

Propunerile au la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei, realizarea cotelor de recoltă în sezoanele precedente, precum şi distribuţia şi gradul de suprapunere a fondurilor cinegetice cu ariile naturale protejate şi cu siturile Natura 2000.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5