Din toamnă, populaţia şcolară va fi în creştere cu peste 1400 de copii! Mai multe grupe de creşă, clase de gimnaziu şi de liceu!

Inspectorul şcolar general Cristian Nicula a anunţat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că în anul şcolar 2023-2024, vor apărea 50 de noi formaţiuni de studiu, dat fiind faptul că populaţia şcolară este în creştere cu 1411.

Practic, este în creştere numărul elevilor de liceu, cu aproape 800, astfel că vor cu 29 de clase mai mult. Creşteri se înregistrează şi la grupele de creşă, de la 22 în prezent la 33, fiind anunţate înfiinţarea de grupe la Rodna, Prundu Bârgăului, Feldru, Căianu Mic, Ilva Mică, Tiha Bârgăului şi Lunca Ilvei. La clasele de nivel postliceal, de la 46 clase câte sunt în acest an şcolar se va ajunge la 48, iar la nivelul primar, de la 778 de clase la 788.

„Ne propunem să angajăm, mediatori şcolari pentru comunităţile vulnerabile, deoarece avem doar un singur mediator şcolar. Ne dorim să creştem numărul lor pentru a avea o evidenţă clară a copiilor. Practic, sunt copii care nu merg la şcoală şi trebuie să-i aducem. Conform indicelui de dezvoltare locală, în Bistriţa-Năsăud sunt comunităţi foarte sărace – Urmeniş şi Târlişua, şi comunităţi sărace – Parva, Spermezeu, Leşu, Sânmihaiu de Câmpie, Runcu Salvei. Aceste localităţi se califică pentru un punctaj maxim la un apel de proiecte, tot prin PNRR, pentru servicii de tip creşă. Am luat legătura cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu primarii şi sper să depună cât mai mulţi dintre ei pentru a avea grupe de creşe, personalul îl vom prelua noi dacă vor reuşi să acceseze aceste finanţări”, a explicat inspectorul şcolar general Cristian Nicula.

În anul şcolat 2023-2024 ar urma să fie cuprinşi în învăţământul de stat şi privat, din Bistriţa-Năsăud, 49.529 elevi, preşcolari şi antepreşcolari, fiind aprobate 4848 norme, din care 4363 pentru învăţământul de masă şi 484 pentru învăţământul special.

Inspectorul şcolar general Cristian Nicula a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, că, faţă de anul şcolar în curs, reţeaua şcolară pentru 2023-2024 nu va suporta modificări majore. Astfel, la nivel urban vor fi 37 de unităţi şcolare cu personalitate juridică care au arondate 28 de structuri, 12 unităţi de învăţământ particular, patru unităţi cu personalitate juridică extraşcolară (şi o structură) şi cinci unităţi cu personalitate juridică de învăţământ special (şi o structură). La nivel rural, există o serie de modificări, fiind anunţată închiderea Şcolii Primare „Emil Păcurariu” din Gledin.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5