Doar 9% din proiectele contractate de ADR Nord-Vest sunt din Bistriţa-Năsăud

• Primarii bistriţeni se plâng de birocraţie

La nivel judeţului Bistriţa-Năsăud au fost contractate doar 57 de proiecte, în valoare de peste 82 milioane euro, la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest din cele 611 contractate în toate cele şase judeţe, ceea ce reprezintă doar 9%, faţă de o medie de 16% cât ar fi fost normal, a punctat directorul executiv Sanda Livia Cătană, în cadrul unei întâlniri de lucru, la Bistriţa, privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 în Regiunea Nord-Vest.

Potrivit acesteia, 33 de proiecte au fost finalizate, alte 24 fiind în implementare, una dintre cauzele întârzierii fiind şi semnarea contractelor de finanţare chiar şi în acest an. Pe Axa prioritară I – Dezvoltare urbană, la nivelul judeţului au fost depuse zece proiecte, toate de către Primăria Bistriţa, dintre care patru sunt deja finalizate (sisteme de supraveghere în centrul istoric, restaurare „Casa cu Lei”, Parcul municipal şi modernizarea străzilor din zona centrală). Alte două proiecte în valoare de aproximativ 20 milioane euro au fost implementare pe Axa II – Infrastructura rutieră, şi ne referim la reabilitarea DJ 151 (beneficiar Consiliul Judeţean) şi reabilitarea străzii Sigmirului şi a pasajului peste calea ferată (municipiul Bistriţa), ambele finalizate.

Pe Axa prioritară III – Infrastructură socială, la nivelul judeţului au fost contractate 18 proiecte, dintre care două pentru infrastructura de sănătate (policlinicile din Bistriţa şi Năsăud), trei au vizat infrastructura de servicii sociale, alte 13 reprezentând infrastructura educaţională (consolidări şi modernizări a clădirilor unor şcoli, internate, ateliere şcolare). În implementare au mai rămas opt proiecte, cele de reabilitare/modernizare a ambulatoriilor şi alte şase proiecte de modernizare a unor şcoli, ultimele semnate chiar în acest an.

Doar 22 proiecte sunt finanţate pe Axa prioritară IV – Mediul de afaceri, şi anume, Parcul Industrial Sud (implementat de Primăria Bistriţa) şi alte 21 ale unor microîntreprinderi din judeţul nostru, destul de puţin comparativ cu alte judeţe din Regiunea de Nord-Vest.

Pe turism şi patrimoniu cultural, Bistriţa-Năsăud a contractat cinci proiecte, la final de drum fiind restaurarea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rebrişoara, proiectul de dezvoltare a infrastructurii de turism balnear (Turda – Sângeorz) şi extinderea parcului balnear de la Băile Figa.
***
„Mai avem un an de implementare a Programului, şi, după acum aţi văzut, sunt în ceea ce priveşte decontarea undeva la 50%. Avem o foarte mare rugăminte: să ne respectăm graficul de rambursare, avem nevoie de cerei de rambursare cât mai multe, ca să nu ne blocăm la finalul anului viitor. (...)
Dacă ne uităm aşa ca o privire de ansamblu, din totalul de 611 proiecte contractate la nivelelul Regiunii, în Bistriţa-Năsăud am 57 proiecte, îmi spune ceva, că ar trebui să mă gândesc să fiu mai bun, pentru că o medie pe judeţ ar fi însemnat undeva la 16%.
Trebuie să pregătim proiecte bune”, a precizat directorul execucutiv al ADR Nord-Vest, Sanda Cătană.

***
De cealaltă parte, primarii au reclamat procedurile greoaie şi birocraţia, cu care se confruntă în implementarea unor proiecte prin Programul Operaţional Regional, unii făcând comparaţie cu Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

În timp ce primarul Valer Avram s-a plâns că a pierdut un proiect de modernizare a şcolii din comună, pentru că nu ar fi fost informat corect, edilul din Teaca, Iustian Muntean, a menţionat că se gândeşte foarte serios să dea în judecată Ministerul Dezvoltăriii Regionale şi Autoritatea de Management. Autorităţile din Teaca au cheltuit 5 miliarde lei vechi pe documentaţia pentru restaurarea Bisericii Evanghelice, după ce au fost notificate că proiectul este eligibil, pentru a afla cum ... proiectul nu mai primeşte finanţare.

Despre probleme de tot felul, inclusiv prin instanţe, a vorbit şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, cel care cunoaşte probabil cel mai bine acest POR 2007-2013, menţionând că Primăria Bistriţa este un caz fericit, prin prisma personalului bine pregătit, însă rigiditatea procedurilor poate fi greoaie pentru autorităţile din mediul rural.

***
Una peste alta, un exerciţiu financiar se apropie oarecum de final. Pentru 2014-2020, Programul Operaţional Regional este doar în stadiul de lucru (11 axe prioritare, plus asistenţa tehnică). Probabil ar fi fost finalizat, dacă descentralizarea ar fi fost pusă în operă şi nu ar fi fost „blocată de doi oameni care ar trebui expulzaţi”, după cum remarca preşedintele CJ, Radu Moldovan. Pentru noul exerciţiu financiar, 2014 este un an pierdut pentru autorităţile din România. Noroc că suntem întârziaţi şi mai avem de ...absorbit bani din perioada 2007-2013, plus doi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5