Doar o treime din locuinţele din judeţul nostru, asigurate facultativ sau obligatoriu

La finele primului semestru, doar 33.9% din locuinţele din Bistriţa-Năsăud erau asigurate, fie prin asigurări facultative, fie prin poliţe obligatorii de asigurare emise în temeiul Legii nr.260/2008. Potrivit datelor furnizate de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, în judeţul nostru, din cele peste 110.000 de spaţii lovative erau asigurate 37.806 locuinţe, din care 34.943 prin asigurări facultative şi 2.863 prin asigurări obligatorii.

La nivel naţional, cel mai mare grad de cuprindere în asigurare a locuinţelor se înregistrează în municipiul Bucureşti, unde 64% din locuinţe sunt asigurate într-o formă sau alta. Pe următoarele două locuri se situează judeţul Constanţa, cu 53,1% dintre locuințe asigurate, şi judeţul Timiş, cu un grad de cuprindere în asigurare de 51,4%. La polul opus, sunt judeţele Vaslui (21%), Gorj şi Maramureş (fiecare cu 29,3%), precum şi Botoşani (29,5%).

„În luna iulie, vânzările de poliţe obligatorii emise de PAID au continuat să crească, şi chiar într-un ritm considerabil. Cel mai probabil acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu asigurările facultative, drept pentru care estimez că, în prezent, avem un grad total de cuprindere în asigurare în jur de 45%. Procentul este dublu faţă de cel înregistrat înainte de implementarea Legii 260/2008, a cărei necesitate am susţinut-o întotdeauna, astfel că este evident faptul că introducerea obligativităţii asigurării a impulsionat şi asigurările facultative. Am convingerea că trendul de creştere va continua, astfel încât tot mai mulţi oameni să fie protejaţi prin asigurare”, susţine Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Primarii ar putea aplica amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei proprietarilor care nu şi-au asigurat locuinţele până pe 5 august. Legea vorbeşte de contravenţie, astfel că se va putea merge şi cu …avertismentul. Oricum, primarii au prea multe lucruri pe cap încât să mai verifice şi poliţele de asigurare. Mai ales că se apropie şi alegerile locale din 2012.

USR-PLUS

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]